Gündem Bilim Ödülü bu yıl Dr. Karalar’ın oldu

Bilim Ödülü bu yıl Dr. Karalar’ın oldu

27.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekibiyle birlikte metabolik hastalıklara çare bulmayı hedefleyen Dr. Elif Nur Fırat Karalar, bu yıl yedincisi verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün sahibi oldu

Bilim Ödülü bu yıl  Dr. Karalar’ın oldu

Meltem Günay / İstanbul - Genç bilim insanlarını teşvik etme ve araştırmalarının toplum faydası için sunulmasına destek olma misyonuyla bu yıl yedincisi verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün sahibi Dr. Elif Nur Fırat Karalar oldu. Dr. Karalar ve ekibi çalışmalarıyla, metabolik hastalıklara çare bulmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Bilkent Üniversitesi Genetik Mühendisliği’ni bitirdikten sonra doktora çalışmasını UC Berkeley’de doktora sonrası çalışmalarını da Stanford Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Karalar, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde kurduğu Hücre İskeleti Araştırma Laboratuvarı’nda ekibiyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

Mutlu ve gururlu

Aldığı ödülden dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu dile getiren Dr. Karalar, kendi laboratuvarında böbrek bozuklukları, körlük, obezite ve diyabet gibi gelişimsel ve metabolik bozuklukların nedenlerini belirleyerek bu hastalıkların tanı ve tedavilerine yön vermeyi hedeflediğini anlattı. Hedefinin ve hayalinin Türkiye’yi bir bilim merkezi olarak katkıda bulunmak olduğunu dile getiren Karalar, “2014’den beri Türkiye’de çok heyecan verici çalışmalar yapıyoruz. Bu nedenle ödülü ekibime de ithaf ediyorum. Onların katkıları ve laboratuvarda geçirdikleri uzun saatler çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Aynı zamanda üç erkek çocuk sahibi olduğunu söyleyen Dr. Karalar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oğullarım bana meraklı olmayı, kalıplara girmemeyi öğretti ve bunu laboratuvarda her gün araştırma sorularımıza uyguluyoruz. Bana bu ödülü getiren çalışma temel bilim motivasyonuyla başlayan fakat sonrasında hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli çözümler getirebilecek bir proje.

İki hücre organeller üzerinde çalışıyoruz. Bu organellerdeki en ufak bir yapısal ya da fonksiyonel bozukluk birçok hastalığa sebep oluyor. Bunlardan biri kanser. Benim ilgimi çeken hastalık grubu ise nadir genetik hastalıklara giren siliopatiler grubu. Tek gen mutasyonu üzerinde çalışarak yaygın hastalıklara çözüm bulmamız mümkün olacak. Bunun sonucunda nihai hedefimiz, bu hastalıkların tanı ve tedavisine katkıda bulunmak.”

Ödülü alan ilk Türk olmuştu

Dr. Karalar, Avrupa’nın yaşam bilimleri alanında öncü bilim insanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO- European Moleculer Biology Organization), her yıl yaşam bilimleri alanında çalışan genç bilim insanlarına verdiği EMBO Young Investigator Ödülünü alan ilk Türk bilim insanı olmuştu.

Haberin Devamı

‘Kariyerimi ülkeme taşımak istedim’

Uzun sürede yurt dışında çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen Dr. Karalar, Türkiye’ye dönme nedenini ise şöyle açıkladı:
“Memlekete özlem, yurda dönüş özlemi hep vardı ama orada büyük emekler vererek sürdürdüğünüz kariyerimi buraya da taşımak istiyordum. ABD’deyken Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde toplantılar yaptım. O süreçte tersine beyin göçü için fonlar vardı.
Koç Üniversitesi’nde güzel bir bilimsel ekosistem gördüm ve hayallerimizi buraya getirebilir miyiz, diye düşündük. Türkiye’de inanılmaz bir öğrenci potansiyeli var bu öğrencileri yakalayınca ve gerekli fonları da alınca harika işleri burada da yapabilir hale geldik. Türkiye’nin bilim iklimini daha da iyileştirmek için çalışıyoruz.”