Gündem Bir ölüm üç yaşam

Bir ölüm üç yaşam

01.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul'da beyin ölümü gerçekleşen N.E adlı kadının organları, nakil bekleyen 3 kadına umut oldu. 3 kadın yeni yıla organ bağışı sayesinde yeni umutlarla girdi.

Bir ölüm üç yaşam

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - İstanbul'da yaşayan ve 3 gün önce beyin ölümü gerçekleşen 73 yaşındaki N.E.'nin organları İstanbul'da nakil bekleyen 3 kadına umut oldu. N.E.'nin sol böbreği diyalize bağlı olan 40 yaşındaki bir hastaya nakledildi. Sağ böbreği ise 22 yaşında genç bir kadına nakledildi. Karaciğeriyse, 65 yaşındaki başka bir kadın hastaya can oldu. Yıllardır nakil bekleyen 3 hastaya yeni yıl öncesi en güzel hediye bağışlanan organlar oldu.

Haberin Devamı

'Biz de mutluyuz'

Kaldırıldığı İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlan N.E.'nin oğlu Ö.E. "Annem evde baygın yatıyordu. Ocakta tencere yanıyordu. İlk olarak onu söndürdüm. Ardından 112'yi aradım. Durumu kötüydü akabinde beyin ölümü gerçekleşti. Annem de organlarının bağışlanmasını isterdi. İnsanlara umut olmak onları yaşama bağlamak isterdi. Bunu da düşünerek annemin organlarını bağışladık. Şimdi annem 3 kişide can buldu. Diğer evler de mutluluk olacak. Biz de onların mutluluğu ile mutlu olacağız. Ülkemiz de organ naklinin daha fazla olması gerekiyor" diye konuştu.

Bir ölüm üç yaşam

Yeni bir yaşam

N.E'in iki böbreği ve karaciğeri İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Ferhatoğlu ve ekibince hastanede yaklaşık 3 saat süren operasyonla alındı. Nakiller sayesinde üç hastaya yeni bir yaşam imkânı doğacağını dile getiren Ferhatoğlu, organ bağışının önemine dikkati çekerek şunları aktardı: "Bu hafta ikinci kadavradan böbrek naklimizi yapacağız. Bir hastamız yeniden yaşama tutunacak ve yeni yıla girecek. Umuyoruz ki organ bağışı özellikle kadavran nakiller ülkemiz de giderek daha da artar. Organ bekleyen hastalar yeni yaşamlarına bu nakiller ile tutunacaklar. Organlar toprak olmasın tekrar nakil bekleyen hastalara can olsun. Bugün bağışlanan bu organlar sayesinde bugün 3 kişi hayata tutunacak. Bir kişiye hastanemiz de böbrek nakli yapacağız. Beyin ölümü gerçekleşen hastamızın yakınları, böbrekleri ve karaciğerini bağışladı."