Gündem Bırakın alkıştan yıkılsın

Bırakın alkıştan yıkılsın

25.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emek Sineması için yıkım anlamına gelen projenin durdurma kararının 1 Aralık’ta mahkemece kaldırılmasının ardından dün binlerce insan Beyoğlu’ndaydı. Kar eşliğindeki yürüyüş, birçok kez tekrarlanan Emek protestolarının en kalabalığıydı

Bırakın alkıştan yıkılsın

Saat 16’da Taksim Meydanı’nda toplananlar arasında Tarık Akan, Memet Ali Alabora, Selçuk Yöntem, Rutkay Aziz ve Nurgül Yeşilçay’ın aralarında olduğu oyuncular; Seren Yüce, Pelin Esmer ve Yüksel Aksu gibi ödüllü yönetmenler; Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) pek çok üyesi ve binlerce İstanbullu vardı. SİNESEN, Mimarlar Odası ve Oyuncular Sendikası tarafından da desteklenen yürüyüşte, “Hepimiz Bilirkişiyiz Yıktırmıyoruz”, “Masa sandalye bahane, rantsal dönüşüm şahane”, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a ithaf edilen “Misbah Emlak’tan satılık kelepir ilçe Beyoğlu”, “Sinema bir aşktır, bu aşkta emeği olan Emek Sineması’na sahip çık” gibi pankartlar dikkat çekti.
Kalabalığın toplanmasının ardından binlerce insan ıslıklar, “Emek bizim İstanbul bizim” sloganları, davullar ve düdüklerle Emek Sineması’nın sokağına kadar yürüdü. Yürüyüşe katılmayan, yoldan geçen insanların da alkışlarla destek verdiği yürüyüşte kortej, Emek Sineması’nın sokağının başına geldiğinde basın açıklaması okundu.
İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi, SİYAD, SİNESEN, Yeni Sinema Hareketi’nin de aralarında olduğu sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamada, Ahmet Misbah Demircan ve Kültür Bakanı Ertuğul Günay’ın günlerdir Emek Sineması’nın yıkılmayacağını söyledikleri ancak Demircan’ın önceki günkü açıklamasında Emek’in sökülmeye başlandığını belirttiği vurgulandı ve “Bu yıkımın ta kendisidir. Daha hukuki süreç devam ederken yapılan bu yıkım konusunda kamuoyuna açıklama yapılsın” denildi.
Demircan’ın aynı açıklamada, uzman görüşlerine başvurulması gerektiğini söylediği hatırlatılarak, bir buçuk yıldır devam eden mücadele, binlerce İstanbullunun tek bir ağızdan yükselen sesinin duymazdan gelindiği söylendi.
“Emek Sineması, kültürel miras olarak olduğu yerde korunmalıdır” denilen açıklamada, projede imzası bulunan Beyoğlu Belediyesi, Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve projeye izin veren Anıtlar Kurulu hesap vermeye çağrıldı.
Kamer İnşaat’ın yıkım anlamına gelen projesinin iptalinin istendiği bildirinin son cümlesi ise dün Emek Sineması için yürüyen binlerin ortak hissini yansıtıyordu: “24 Aralık 2011, Emek Sineması hâlâ burada. Yıkmak istiyorlar. Yıktırmıyoruz!”
Katılımcılar eyleme sabahın ilk ışıklarına kadar devam edeceklerini söyledi.

Yazarlar