Gündem Biz milletiz onlar illet

Biz milletiz onlar illet

16.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin sembol yerlerinden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz tarih boyunca hep ateşle imtihan olmuş, ihanetin kıskacında pişerek yürümüş biz milletiz, onlar ise illet” diye konuştu

Biz milletiz onlar illet

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında, direnişin simge mekanlarından olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu yakası çıkışında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı anma töreninde darbe girişimi sırasında şehit düşen 250 kişiyi temsil eden “Şehitler Makamı” adlı anıtın da açılışı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, kızı Esra Albayrak, damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile “Milli Birlik Yürüyüşü”ne katıldı. Yürüyüşte, Erdoğan’ın Türk bayrağı tişörtleri giyinen torunları Ahmet Akif ve Mahinur Albayrak da yer aldı. Eşi Emine Erdoğan ile birlikte sahnede halkı selamlayan Erdoğan, “Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletimin tüm fertlerine teşekkür ediyorum” dedi. Erdoğan şu mesajları verdi: “Karşımızdaki örgütler gördüğümüz yapılarından ibaret olmayabilir. Ancak şunu da bilsinler; Türkiye de göründüğünden ibaret değildir. Bizim arkamızda da binlerce yıllık devlet geleneğimiz var. Cumhurbaşkanlığı forsumuzdaki her bir yıldız, işte bu geleneğin sembolüdür. Türk milleti, 15 Temmuz’da binlerce yıllık tarihinde defalarca yaptığı gibi kutsallarını korumak uğruna canını vermekten çekinmeyeceğini göstermiştir. Tarih boyunca hep ateşle imtihan olmuş, düşman saldırılarının ve ihanetlerin kıskacında pişerek yol yürümüş bir milletiz. Biz, sıradan bir göçebe kavim değiliz, biz milletiz millet, onlar ise illet illet. Farkımız bu. Demir filizinin ateşle yoğrulup çelikleşmesi gibi yaşadığımız saldırılar ve ihanetler de bizi işte bu tabloda birleştirdiği gibi hamdolsun birleştiriyor, bütünleştiriyor, güçlendiriyor.”
‘Davet etmezdim’
Erdoğan, konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu şöyle eleştirdi: “Bazıları ne diyor ısrarla; kontrollü darbe. Milletimizin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir, ahlaksızlıktır. O gece 23.15, havalimanına iniyor, Atatürk Havalimanı ve benim İstanbul havalimanında on binlerce kardeşim orada. Tanklar VIP’nin önünde ve geliyor. Bu tanklar orada duruyor ya, dışarı çıkamıyor bu beyefendi. Önce korkuyor ve gidiyorlar görüşüyorlar. Görüşmeyi yaptıktan sonra tankların koruması altında bu Kılıçdaroğlu denilen zat oradan çıkıyor Bakırköy Belediyesi’ne gidiyor. Biz Yenikapı buluşmasına bu beyefendiyi de davet ettik. Bilseydim etmezdim.”

FETÖ’cüler tek tip kıyafet giyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ sanıklarının duruşmalardaki kıyafetlerine ilişkin olarak “Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım dedik” açıklamasını yaptı. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Darbe gününden bugüne kadar, 134 bine yakın kişi gözaltına alınıp sorgulandı ve bunlardan 50 bin 400’ü tutuklandı. Kaçak durumda olan 8 bin 500’e yakın örgüt üyesiyle ilgili yakalama kararı bulunuyor. Sadece FETÖ değil, madalyonun iki yüzü gibi onunla aynı yolu yürüyen PKK terör örgütü için de benzer tedbirlere başvuruldu. Dikkat ederseniz 15 Temmuz darbesine katılanların hiçbirinin yüzünde şu ana kadar en küçük bir pişmanlık emaresi göremezsiniz. FETÖ yapılanması içinde yer alan diğer kişilerin durumları da büyük ölçüde aynıdır. Demek ki bunlar gaflet haliyle değil, taammüden, kasten ülkemizi sırtından hançerlemek istediler. Türk milleti aman dileyene ne kadar merhametliyse ihanetinde ısrar edene de o kadar şedittir. O hainler kapatıldıkları cezaevlerinin duvarları arkasında çürüyüp giderken bunları düşünecek çok zamanları olacak.”

25 bin polis görev yaptı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri nedeniyle 15 Temmuz Şehitler köprüsü dün saat 12.00’den itibaren trafiğe kapatıldı. Köprüye çıkan yollar, üzerinde dev Türk bayrakları bulunan İBB’ye ait kamyonlarla kesildi.
Köprünün Anadolu yakası çıkışında düzenlenen tören için geniş güvenlik önlemleri alındı. Etkinlikler nedeniyle İstanbul’da 25 bin polis görev yaptı. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da önlemleri yerinde inceledi.
İstanbul’da 16 Temmuz saat 03.00’e kadar uçuş yasağı getirildi.
Sahil Güvenlik ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı da İstanbul Boğazı ve açıklarında bot, hücum bot ve fırkayenlerle önlemler alırken, jandarma birlikleri de sorumluluk alanlarında önlemler aldı.