Gündem Bodrum beşik gibi sallanıyor!

Bodrum beşik gibi sallanıyor!

09.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla’nın Bodrum ilçesinde dün sabah 10.42’de yeni bir deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 4.9, Kandilli ise 5.3 olarak açıkladı. Depremde can ve mal kaybı yaşanmadı...

Bodrum beşik gibi sallanıyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinde dün 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir’de de hafif şekilde hissedildi.Ege Denizi’nde 21 Temmuz’da meydana gelen 6.5’lik deprem Yunanistan’ın İstanköy Adası ile Bodrum’da etkili olmuştu. İstanköy’de biri Türk, iki kişi deprem nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bu depremin ardından bölge sallanmaya devam ediyor. AFAD’ın verilerine göre dün saat 10.42’de, merkez üssü Bodrum’un kırsal mahallesi Pınarlıbelen olan bir deprem oldu. Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğündeki deprem yerin 9 kilometre derinliğinde meydana geldi. Deprem Bodrum ve çevresinin yanı sıra İzmir’de de hafif şekilde hissedildi. Kısa süreli olan depremin ilk bilgilere göre herhangi bir can ve mal kaybına yol açmadığı belirtildi.
Kandilli 5.3 dedi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü Richter ölçeğine göre 5.3 olarak açıkladı.
Önceki akşam da 21.25’te Gökova Körfezi açıklarında Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. 04.46’da da 4.3 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Plajda çukur açıldı

Depremin ardından ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Yalıçiftlik Halk Plajı’nda 1 metre derinliğinde ve yaklaşık 5 metre genişliğinde bir çukur açıldı. Plajda kumlar çekilirken meydana gelen göçük anı cep telefonuyla görüntülendi. Belediye ekipleri çukuru iş makineleriyle kapattı.
Olayın görüntüleyen 21 yaşındaki Cengiz Topan, “Çok şiddetli bir sarsıntı hissettik. Hemen ardından önümdeki plajda kumsal çökmeye başladı. Cep telefonumla çöken yeri kaydettim. Daha önceki depremde de 30 metre ileride bir göçük oluşmuştu. Denize girenler denizin içinde de çukurların oluştuğunu söylüyor. Sabah olması nedeniyle fazla insanın plajda bulunmaması şans” dedi.

‘Bunlar artçı deprem değil’

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede 5 büyüklüğündeki sarsıntıların devam edebileceğini, bu depremlerin önemli bir kısmının artçı olduğunu belirterek “Fakat bazen ana şokla bağlantısı olmayan depremler de oldu. 5 büyüklüğündeki deprem de böyleydi. Aslında kendi içinde ana şok şeklinde gerçekleşen depremler bunlar. Son büyük depremler 6.5’lik depremin artçıları değil” dedi.
Depremlerde değişik büyüklükteki faylarda kırılmalar meydana geldiğini anlatan Sözbilir, bölgede çok sayıda fay olduğu için bu ölçekteki depremlerin devam etmesini beklediklerini vurguladı. Sözbilir, “Bodrum’un etrafındaki fayların büyüklüğü ve uzunluğu fazla değil. Büyük olan fay kırıldı, 5 büyüklüğündeki depremler devam edebilir. Ancak insanların tatili yarıda bırakmasını gerektirecek bir durum yok, normal hayatlarına devam etsinler. Bodrum merkezdeki yapılar belli kalitede ve az katlı. Bodrum büyük bir sağlam ana kaya üzerinde. İnsanlar sadece sarsıntı hissedeceklerdir” dedi.

Haberin Devamı

Yazarlar