Gündem Boğaziçi’nde bisiklet dönemi

Boğaziçi’nde bisiklet dönemi

02.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin hayata geçirdiği ‘Bizero’ projesiyle elektrikli bisikletler kampüsteki yerini aldı. Proje için burslarını biriktiren Mehmet Akıncılar, “Proje ulaşım sorununu çözmek için” dedi

Boğaziçi’nde  bisiklet dönemi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, sürdürülebilir enerji kullanımı ve kampüsler arası ulaşımı kolaylaştırmak için 18 Eylül’de başlattıkları ‘Bizero’ projesiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ilgın Gökaşar’ın yürütücülüğünde gerçekleşen projenin ilk etabında iki istasyonda toplam on elektrikli bisiklet kampüsteki yerini aldı.

Haberin Devamı

‘Vitesi kaldıracağız’

Projenin detaylarını anlatan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Mehmet Akıncılar, şu bilgileri verdi:

“Üniversiteye başladığım günden itibaren İstanbul’daki trafik sorununa çözüm üretmeye çalışıyorum. İlk iki yıl bunu motosiklet kullanımıyla yapmaya çalıştım. Artan motosiklet fiyatları neticesinde motosikletli çözümlerden bisikletli çözümlere yöneldim. Okula ilk başladığım günden itibaren burs ve harçlıklarımı biriktirdim. Şu an dört kişilik bir ekibimiz var. On elektrikli bisikletle başladığımız projeyi yıl sonuna kadar üniversitemizde yüze çıkarmayı ve başka kampüslerde de uygulamayı hedefliyoruz. Bisikletlerimizin güvenliğini alan tanımlı GPS’lerle sağlıyoruz. Bisikletler dakikası iki kuruş gibi cüzi bir ücretle kullanılabiliyor.”

Haberin Devamı

Bisikletlerin bakım ve onarımından sorumlu Uluslararası Ticaret Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Göksel Işık da, “Geliştirdiğimiz uygulamayla bisikletinde sorunla karşılaşan kullanıcılar bizden yardım isteyebiliyor. Biz de hem telefondan hem de gerektiğinde yanlarına giderek sorunları çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Elektrik Elektronik Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Metehan Zorluoğlu ise “Sadece bir haftalık süreçte yaklaşık 700’ün üzerinde kişi bu bisikletleri kullandı. İleride bisikletlerden vitesi tamamen kaldıracağız. Kendi tasarımımız olan bisikletleri seri üretime geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Günde 10 saat kullanılıyor

Kampüslerdeki eğimin oldukça fazla olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ilgın Gökaşar şöyle konuştu:

“Akademisyenler de öğrenciler de bir kampüsten diğerine giderken ya ring servislerini ya da araçlarını kullanmak zorunda kalıyor. 691 öğrenciyle anket yaptık. Çalışmalar sonucunda öğrencilerde bisiklet kullanımı isteğinin yüksek olduğunu gördük. Ancak rampalar nedeniyle elektrikli bisiklet daha iyi bir çözüm olacaktı. Biz bu projeyle hem kampüse daha az aracın girmesini hem de çevreye zarar vermeyen ulaşım araçlarıyla kampüs içinde hareketin sağlanmasını istiyoruz. Bu projeyle kampüs içindeki trafik yoğunluğunu da ortadan kaldırmak istiyoruz. Bisikletlere ilgi beklediğimizden yüksek. Elektrikli bisikletler günün 12 saati kullanıma açık. Bir bisikletin günlük kullanım süresi 10 saate ulaştı şimdiden.”