Gündem Boğaziçi Üniversitesi’nden “robot öğretmen” projesi: Hayvanları eğitecek

Boğaziçi Üniversitesi’nden “robot öğretmen” projesi: Hayvanları eğitecek

09.09.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi Davranışsal Sinirbilim Laboratuvarı akademisyenleri oluşturdukları edimsel koşullanma paradigmaları ile yapay zeka algoritmalarını birleştirerek robotlar ve hayvanlar arasında “karşılıklı öğrenmeyi” mümkün hale getirecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nden “robot öğretmen” projesi: Hayvanları eğitecek

Bu sayede robotlar tarafından eğitilen hayvanların arama-kurtarma ve mayın temizliği gibi görevlerde daha etkili şekilde görev almaları sağlanabilecek. Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Emre Uğur ve Oğuzcan Nas yaptıkları çalışmayı “Sıçanlar ve robotlar aynı anda hem öğretmen hem öğrenci olacak” diyerek şöyle anlattı:

İki yönlü


“Yaptığımız çalışma en genel tanımıyla bir robot-hayvan etkileşim çalışması. Yaklaşık iki yıl sürmesini bekliyoruz. Mevcut literatürde bu konuda çalışmalar var. Örneğin robotların laboratuvar hayvanlarına bir görevi yapmayı öğrettiği ya da onlarla sosyalleştiği çalışmalar mevcut; fakat bu klasik çalışmalar hep tek yönlü. Ya robotlar hayvanlara bir işi öğretiyor ya da robotlar hayvanları gözlemleyerek kendileri öğreniyor, yani ‘makine öğrenmesi’ oluşuyor.

Haberin Devamı

Bu çalışmaların hiçbirinde robot ile deney hayvanı birbiriyle etkileşime geçerek aynı anda birbirlerinin hem öğretmeni hem de öğrencisi olmuyor. İlk defa bir edimsel koşullanma düzeneğinde, denekler ve robotların aynı anda hem ‘öğretmen’ hem de ‘öğrenci’ olacağı bir ortam oluşturacağız.

Bu çalışma, hem psikolojideki öğrenme literatürüne önemli bir katkı sunacak hem de çeşitli makine öğrenmesi algoritmalarının sınanması için yeni bir platform oluşturacak.

Bu bilişsel ve davranışsal etkileşim daha üst bir düzeye taşındığında, robotların eğittiği hayvanları arama-kurtarma çalışmaları ve mayın temizliği gibi önemli görevlerde daha etkin olarak kullanmak mümkün hale gelebilecek.”

Yazarlar