Gündem Bombaları artık Kaplan imha edecek

Bombaları artık Kaplan imha edecek

28.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 100 Günlük İcraat Programı’nda da yer alan proje kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı insansız araçlar, TSK’nın gücüne güç katacak. Bu araçlar patlayıcı imhasında kullanılıyor, üzerine silah sistemleri monte ediliyor.

Bombaları artık Kaplan imha edecek

Terörle mücadelede yerli ve milli teknolojik araçlarla başarılı operasyonlara imza atan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, yeni insansız kara araçları geliyor. İnsansız kara araçları, meskun mahal operasyonlarında, patlayıcı imhalarında ve insan kaybı riskinin yüksek olduğu bölgelerde kullanılacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük İcraat Programı’nda da yer alan; hafif, orta ve ağır olmak üzere üç farklı sınıfta insansız kara araçlarının geliştirilmesi projesinde ASELSAN’ın önemli ürünleri ön plana çıkıyor. Yapılan testlerden başarıyla geçen insansız kara araçları, zamanla güvenlik güçlerinin envanterinde yaygınlaşacak. Uzaktan kumanda ve uydu aracılığıyla kontrolü sağlanan insansız araçlar, meskun mahal operasyonlarında, patlayıcı imhalarında ve insan kaybı riskinin yüksek olduğu bölgelerde kullanılacak.

Öne çıkan projeler şöyle:

KAPLAN İnsansız Kara Aracı (İKA)

ASELSAN tarafından geliştirilen KAPLAN İnsansız Kara Aracı (İKA) ayarlanabilir otonomi seviyelerine sahip olmakla birlikte, bomba imhalarında kullanılıyor. El yapımı patlayıcı (EYP) tespiti ve imhasının yanı sıra, gece gündüz gözetleme yapabilen İKA’lar, karıştırıcı yazılımları ile düşman silahlarında şaşırtma ve hedef saptırma özelliğine sahip. Uzaktan komutalı İKA’lara, silah sistemi de entegre edilebiliyor.

Haberin Devamı

Bombaları artık Kaplan imha edecek

KAPLAN Bomba İmha Robotu

ASELSAN tarafından geliştirilen KAPLAN Bomba İmha Robotu, modüler yapısı sayesinde görev gereksinimlerine göre farklı şekilde donatılabiliyor. Keşif gözetleme, toprağa gömülü mayın veya uzaktan komutalı patlayıcıları tespit ve imha etmeye yarayan KAPLAN, elektronik harp gibi birçok görevde kullanılabiliyor. Modüler kontrol konsolu ile uzaktan komuta edilebilen KAPLAN sayesinde, bombalar uzaktan imha edilebiliyor.

UKAP

Katmerciler tarafından geliştirilen ve ASELSAN silah sistemi ile donatılan Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP), ateşli silah olarak kullanılıyor. UKAP gerektiğinde entegre edilen kameralarla gözlem faaliyeti de yapıyor.

TARANTULA

ASELSAN ve TEAS firmalarının birlikte geliştirdiği Sarp Silah Sistemi entegre edilmiş 8×4 insansız kara aracı Tarantula, uzaktan kumanda ile yönlendiriliyor. 70 km. menzili ve 8 saat çalışabilme özelliği bulunan araç, 800 kg. yük taşıyabiliyor.

Deniz Kuvvetleri’nin ‘Levent’i

İnsansız araçlar, deniz kuvvetleri için de üretiliyor. ASELSAN’ın başka bir ürünü olan insansız su üstü deniz aracı Levent’ler, farklı modüler tasarımı sayesinde, keşif-gözetleme, acil müdahale ve haberleşme rölesi gibi değişik görevlerde kullanılabiliyor. Sahip olduğu otonom seyir ve uzaktan komuta yetenekleri ile görüş hattının (ufuk) ötesinde bile 30 knot sürate kadar güvenli olarak görev yapıyor.

Haberin Devamı

Modüler tasarımı, mevcut botların üzerine kolaylıkla takılabilecek şekilde planlanırken, uzaktan komuta ve gerektiğinde araç üzerinden kullanıma elveriş sağlıyor. Levent’ler; liman, boğaz ve deniz ticareti güvenliği, asimetrik tehditler ile mücadele, keşif, gözetleme ve istihbarat, kıyı devriyesi, arama ve kurtarma faaliyetleri, lojistik destek ve hedef gemilere karşı görev yapabiliyor.

Bombaları artık Kaplan imha edecek

Robot Balistik Kalkan

Geçtiğimiz günlerde güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan Robot Balistik Kalkan, uydu aracılığıyla uzaktan kontrol edilebiliyor. Güvenlik güçlerine kalkan olan balistik koruma, gece ve gündüz aktif bir şekilde kullanılırken, silah takılarak insansız olarak çatışmaya girilebiliyor.

Haberin Devamı

Özel üretilen römork sayesinde robot balistik kalkan, Kirpi, Ejder ve diğer araçlar tarafından çekilerek ihtiyaç duyulan bölgeye kısa zamanda ulaştırılabiliyor. Ayrıca mayın ve eyplere karşı tespit ve imha maksadıyla kullanılarak can kaybının önüne geçilmesini sağlıyor.

Bombaları artık Kaplan imha edecek