Gündem Bozdağ: Afrin ana gündemimiz

Bozdağ: Afrin ana gündemimiz

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ‘Afrin’de Türkiye’nin aleyhine gelişmelere izin vermeyeceğimizi muhataplarımıza söyledik’ dedi

Bozdağ: Afrin  ana gündemimiz

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, “Afrin’de Türkiye’nin aleyhine gelişmelere izin vermeyeceğimizi bütün muhataplarımıza söyledik, hem ABD hem Rusya hem İran’la yaptığımız bütün görüşmelerde. Bu bölgelerde olup bitenler ana gündemimizdir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ dün AA Editör Masası’nda “Türk askerinin Afrin’de gözlem misyonunu yerine getirmesi görevi ne zaman başlayacak? Bu görev, Rusya ile ABD ile işbirliği içinde mi yapılacak?” sorusu üzerine, şunları söyledi:
“Türkiye, bütün bu riskleri ortadan kaldırmak ve Suriye’de iç barışı tesis etmek, siyasi çözümün hayata geçirilmesini sağlamak, sınır güvenliğini tesis etmek, bölgede bir terör koridorunun oluşumunu engellemek ve yeni mülteci akımının önüne geçmek, terör örgütlerinin Türkiye’ye sınırlarımızı geçerek ülkede eylem yapmasını önlemek için oralarda elbette aktif çalışmalar yürütüyor, bundan sonra da yürütecek. Bundan bazı çevreler rahatsız, biz biliyoruz ama biz şunu da söylüyoruz. Orada, kuzey Suriye’de olup bitenler ve Suriye’de olup bitenler Ankara’nın güvenliği ile doğrudan ilgili şeylerdir. Biz onu kendimizden ayrı göremeyiz. O yüzden hükümetimiz burada doğru bir politika ortaya koymuştur.”
Fırat Kalkanı Harekatı’nın, oradaki oyunları bozduğuna, İdlib’de gerilimi azaltma bölgeleri, gözlem noktaları ve Türkiye, İran ve Rusya’nın birlikte aldığı karar ve attığı adımların önemine değinen Bozdağ, Soçi’de yapılan iki görüşmenin de tarihi olduğunu vurguladı. Bozdağ, “Esasında Suriye’de yaşanan çatışmaların biteceğine dair umudun en çok yükseldiği görüşmelerdir. Ortaya çıkan güçlü fotoğraf, bütün dünyayı etkilemiştir ve pek çok ülkenin kararlarını da gözden geçirmelerine yol açmıştır” değerlendirmesini yaptı.
Afrin’in Türkiye için önemine değinen Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Orada PKK’nın uzantısı PYD/YPG’nin Türkiye’ye karşı tehdit oluşturmasına göz yummayacağımızı hep ifade ettik. Eğer Türkiye’ye bir şey yaparlarsa misliyle mukabele edeceğimizi de ifade ettik. Afrin’de Türkiye’nin aleyhine gelişmelere izin vermeyeceğimizi bütün muhataplarımıza söyledik, hem ABD hem Rusya hem İran’la yaptığımız bütün görüşmelerde. Bu bölgelerde olup bitenler ana gündemimizdir. Afrin de bizim ana gündemimizdir. Şu anda hem Suriye hem İran’la hem de ABD ile konu görüşülüyor. Önümüzdeki günlerde burada ne gibi adımlar ortaya çıkar, onları şimdiden konuşmak doğru olmaz. Bu konular konuşulmaz, adımlar vakti geldiği zaman atılır. Böyle bir vakit gelir ve gereklilik ortaya çıkarsa Türkiye milletimizin ve devletimizin hukukunu, geleceğini, güvenliğini, barışı korumak için gerekeni yapmaktan bugüne kadar çekinmedi, bundan sonra da çekinmez.”

Haberin Devamı

Yazarlar