Gündem Bu da Suriyeli ‘Züğürt Ağa’

Bu da Suriyeli ‘Züğürt Ağa’

14.05.2008 - 16:39 | Son Güncellenme:

.

Bu da Suriyeli ‘Züğürt Ağa’

SURİYE’nin 1963’de çıkarttığı toprak reformuyla 40 bin dönüm arazi üzerine kurulu 7 köyüne el konulan toprak ağası Suriye asıllı Türk vatandaşı 62 yaşındaki Ömer Gençoğlu, geçimini sağlamak için okul kantini işletiyor.

Haberin Devamı

Suriye’nin Afrin İlçesi çevresinde 7 köyü ve 40 bin dönüm arazisi bulunan Ömer Gençoğlu, toprak reformuyla köy ve arazilerinin ellerinden alındığını, bunun üzerine babası Mehmet Gençoğlu ile birlikte Hatay’a göç ettiklerini anlattı. Hatay’da Türk vatandaşı olan Gençoğlu, babadan kalan parayla geçimlerini sürdürdüklerini, ekonomik sıkıntı çekmeye başlayınca da kantin işletmesine girdiğini söyledi. Evli ve 2 çocuğunun bulunduğunu belirten ve halen Bedii Sabuncu İlköğretim Okulu’nun kantini işleten Gençoğlu, Suriye hükümetinden ellerinden alınan arazilerinin kendilerine geri verilmesini istedi. 15 yıldır kantin işleterek karınlarını doyurduğunu belirten Gençoğlu, “Suriye’de varlık bir ağa çocuğu iken, kantinci olduk. Hükümet topraklarımızı, köylerimizi elimizden alınca babamla birlikte Hatay’a göç ettik ve burada Türk vatandaşlığına geçtik. Yıllarda birikimlerimizle geçim sağladık. Babam öldükten sonra ekonomik sıkıntıya düşünce kantin işletmeciliğine başladık. Bu şekilde yaşamımızı sürdürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

El konulan arazilerinin karşılığında Suriye hükümetinin kendilerine bir bedel ödemediğini de ifade eden Gençoğlu, tek arzusunun ölmeden arazilerine kavuşmak olduğunu kaydetti. Kendi gibi binlerce insanın mağdur olduğunu belirten Gençoğlu, “Suriye hükümetinden arazilerimizin bize geri vermesini istiyorum. Ekonomik olarak büyük sıkıntı içindeyiz. Hakkımız olan arazileri kullanamadığımız için perişan olduk. Arazilerimizi bize vermeyeceklerse satışına izin versinler” diye konuştu.

Eşiyle birlikte kantin işleten Aydınay Gençoğlu ise, eşinin ailesine ait arazilerinin geri verilmesi halinde yaşadıkları ekonomik sıkıntıdan kurtulacaklarını ifade etti.