Gündem Bu köy korkudan uyuyamıyor

Bu köy korkudan uyuyamıyor

20.01.2015 - 12:37 | Son Güncellenme:

Gaziantep’in Yavuzeli İlçesine bağlı Aşağıhocüklü köyünde bulunan köylüler, sel ve deprem nedeniyle korkudan uyuyamıyorlar.

Bu köy korkudan uyuyamıyor


Yaklaşık 150 yıldır yerleşim yeri olan Yavuzeli İlçesine bağlı Aşağıhöcüklü köyü selin en çok yaşandığı köylerden biri. Dere yatağına yakınlığı ve etrafında dağların olması nedeniyle adeta diken üstünde olan köyde ikamet eden vatandaşlar, her an bir sel ve deprem olacak korkusu ile yaşıyorlar. Köyde geçtiğimiz yıllarda yaşanan sel nedeniyle hayvanlar telef olurken, sel nedeniyle köyün etrafında bulunan dağlardan kayalıklar düşüyor.

Haberin Devamı

KAYA DÜŞMELERİ NEDENİYLE YARALANMALAR OLUYOR

Köyün dere yatağına yakın ve etrafında dağların olması nedeniyle yağan yağmurunda etkisiyle dağlarda bulunan kayalar bir cami minaresini yıkarken, düşen kayalar köyde bulunan bazı vatandaşlarında yaralanmasına neden oldu. Özellikle kış mevsimi nedeniyle köye sık sık yağmur yağarken, köylüler sel olacak korkusu ile evlerinde nöbet tutuyorlar.

TEKNİK EKİP VE MÜHENDİSLER İNCELEME YAPTI
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Gaziantep Müdürü Sinan Atakan’ın büyük çabaları sonucunda köyde inceleme yapan teknik ekip ve mühendisler köyün bir an önce boşaltılması için hazırladığı raporu Ankara’ya sundu. Verilen rapor doğrultusunda köyün boşaltılması için karar çıkarken, köylülere müjdeyi AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve AFAD Müdürü Sinan Atakan verdi.

Haberin Devamı

KÖYLÜLERİMİZİN TAMAMINA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Köyü ziyaret eden AK Parti Gaziantep Milletvekili, köylüleri köy meydanına toplayarak onlara hitaben bir konuşma yaptı. Erdoğan, ‘Biz bu olayı AFAD İşleri Başkanlığımıza sunduk. Gaziantep’teki müdürlüğümüz bu konuda teknik ekip ve mühendisleri ile birlikte çok büyük çaba gösterdi. Hepsine teşekkür ediyorum. Biz bu konuyu defalarca Ankara’da görüştük. Ve köyün topyekün bir kaldırımı düşünülüyordu. Fakat bu kısmi kaldırmanın çözüm olmayacağını gördük.

Burada çok ciddi bir tehlike var ve taşınmasıyla ilgili de karar çıkarıldı. Bu karar İl AFAD Müdürlüğü’ne de iletildi. Müdürlük ekipleri çalışmaları başlattı. 4 ila 5 gündür buraya gelip gidiyorlar. İnşallah biz bu olayı sonuçlandırmayı düşünüyoruz ve takip edeceğiz. Zaten köyün ekonomik durumu ortada hepsinin ekonomik durumu zayıf, onun için sayın müdürümüzle görüştük teknik olarak onlara da bakacaklar. Olabildiğince köyümüzün tamamına sahip çıkmaya çalışacağız “dedi.

HEDEF: KÖYLÜLERİN TAMAMINI EV SAHİBİ YAPMAK
AFAD Müdürü Sinan Atakan ise, “Ben de birkaç kez bu köye geldim gittim ama ondan sonra mühendisleri gönderdim. Biz yerelde sayın vekilimizde Ankara’da sürekli bu işin takipçisiydik. Bakanlar Kurulu’nda afete maruz bölge kararı çıkmamasına rağmen ben Ankara’ya kendim giderek yazıyı elden aldım. Hak sahipleri çalışmasına başlatmış olduk.

Haberin Devamı

Bizim burada ilk çalışmamız kaya düşmesinden dolayıydı. Ancak burada birde dere yatağı var. Bundan dolayı da sel baskınları oluyor. Hayvanlar telef olduğundan köylülerde mağdur olmuştu. Biz bu işin koordinasyonunu sağlamakla görevli olarak DSİ’yi işin işine soktuk. Kaya düşmesini ve sel yatağını bileştirerek, köyün tamamını afete maruz bölge olarak planladık. Hedefimiz bu köyde kaç tane ev varsa hepsini yeni yapacağımız yere almak” dedi

KÖYLÜLER: KORKUDAN UYUYAMIYORUZ
Aşağıhocüklü köylüleri yaptıkları açıklama da, köylerinde ara ara toprak kayması gibi düşmeler olduğunu ifade ederek, “Genellikle en büyük sorunumuz ve sıkıntımız seldir. Sel geldiği gibi evde rahat uyuyamıyoruz. Malımız ve canımız çok sıkıntıya giriyor. Kışın toprak kaymaları da çok oluyor. Yer aşındığı için kaya düşmeleri de çok oluyor. En büyük sorunumuz sel olayıdır. Yağış çok olduğu zaman köylü olarak sabahlara kadar yatamıyoruz. Evlerimizi ve ahırlarımızı sel basar diye. Bir an önce köyün buradan kalkıp yeni yerleşim yerine taşınmasını istiyoruz “ diye konuştu.

Haberin Devamı

Ak Partili vekil Mehmet Erdoğan ve AFAD Müdürü Sinan Atakan daha sonra kaya düşen haneleri tek tek gezerek, incelemelerde bulundu. Bu arada köylüler için yeni yapılacak yeni yerleşim yerinin inşasına başlandı.

Yazarlar