Gündem ‘Burada lamp değil tatil yapıyoruz’

‘Burada lamp değil tatil yapıyoruz’

22.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Şile’deki Türkiye’nin yıl boyu hizmet veren ilk ve tek engelli kampı, 6 ayda 6 bin kişiyi ağırladı. Kamp sakinleri, bir hafta boyunca 5 yakınıyla birlikte ücretsiz tatil yapmanın keyfini yaşıyor

‘Burada lamp değil  tatil yapıyoruz’

Türkiye’nin yıl boyu hizmet veren ilk ve tek engelli kampı olma özelliğindeki Şile Engelliler Kampı, altı ayda 6 bin kişiyi ağırladı. Yoğun talep olan kampa en az yüzde 40 engelli raporu olanlar katılabiliyor.

Şile Alacalı’da, deniz ve ormanın buluştuğu 113 dönümlük alanda kurulan ve haziran ayı itibarıyla hizmet vermeye başlayan Şile Engelliler Kampı, bugüne kadar 6 binin üzerinde kişiyi ağırladı. Kamp, 74 müstakil villa tipi evden oluşuyor. Engelli erişimine uygun olarak tasarlanan evlerde, engelli misafirle beraber 5 yakını da ağırlanabiliyor. Kampta tatil yapabilmek için en az yüzde 40 engelli raporu bulunması ve İstanbul’da ikamet edilmesi gerekiyor. Kampa geliş ve dönüş ulaşım hizmetleri de dahil olmak üzere tüm tatil giderleri İBB tarafından karşılanıyor.

‘Burada lamp değil  tatil yapıyoruz’



Kampta yok yok

Milliyet, kampı ziyaret ederek bir hafta boyunca tatil yapan vatandaşlarla konuştu. Konuştuğumuz ailelerin çoğu çocuklarının rahatsızlıkları nedeniyle yılladır tatil yapmamış çoğu ise maddi imkânsızlıklarla gidememişti. Beyincik küçülmesi rahatsızlığı olan 19 yaşındaki kızı Zeynep Merve Gürsu’yu getiren Reyhan Gürsu, kızının yürüyememesinden dolayı yıllardır tatile gidemediklerini belirterek burada bir hafta da olsa her şeyi unuttuklarını söyledi.

‘Burada lamp değil  tatil yapıyoruz’



Kampa katılan ailelerden çok güzel dönüşler aldıklarını ve ailelerin çok memnun bir şekilde ayrıldığını söyleyen Misafir Hizmetleri Sorumlusu Gizem Savaş, kamp içerisinde spordan sanata çok sayıda da imkânların da sunulduğunu söyledi. Çocuklarının engellerinden dolayı uzun süredir tatile çıkmayan ya da tatili yarıda bırakıp dönmek zorunda olan aileler için buranın güzel bir fırsat olduğunu belirten Laçin, “Kampta misafirler için günü birlik Şile gezisi düzenliyoruz. Ayrıca konuklarımız spor ve atlı binicilik gibi fiziksel aktivitelerin yanı sıra kapalı oyun alanlarındaki bilardo, masa tensi, langırt ve konsol oyunları gibi eğlenceli aktivitelere de katılarak keyifli vakit geçiriyorlar.

‘Burada lamp değil  tatil yapıyoruz’



Kampta, sinema filmi izlemek isteyen misafirler için 30 kişilik cep sineması ve 2 tenis kortu bulunuyor. Bunun yanı sıra yürüyüş ve bisiklet parkurları, mini golf sahası, halı saha, basketbol, voleybol sahaları ile okçuluk sahası ve atlı binicilik alanımızda var. Her sabah, uzman eğitmenlerce müzik eşliğinde yapılan spor aktiviteleri, yoğun ilgi görüyor. Burası erişebilirlik, farkındalık ve ötekileştirmemek adına da herkesin mutlu ayrıldığı bir yer” diye konuştu.

‘Her şey dört dörtlük’

Annesiyle kampa katılan 24 yaşındaki Enes Başak, en çok sinema izlemeyi sevdiğini söyledi. Annesi Serpil Yıldırım, “Gelir imkânlarımız olmadığı için tatil yapamıyorum. Böyle bir hizmete kimler vesile olduysa Allah hepsinden razı olsun. Her şeyi dört dörtlük. Biz istiyoruz ki böyle yerlerimiz çok olsun. Çünkü talep fazla olduğu için yeniden sıra gelmesi uzun zaman alacak” dedi.

Serabral palsi rahatsızlığı olan kızı Serap Yazıcı ile birlikte kampa gelen Gülümser Yazıcı, bir hafta boyunca çok güzel zaman geçirdiklerini, kızı içinde farklı bir deneyim olduğunu söyleyerek, buraya yeniden katılmak için çok sıra beklediklerini söyledi.

Kampta güzel bir hafta geçirdiklerini söyleyerek bu tarz yerlerin sayısının artırılmasını istediğini belirti.

‘Kızım için çok iyi oldu’

19 yaşındaki kızı yürüyemediği için tatile gidemediklerini söyleyen Reyhan Gürsu, “Çok güzel bir hafta geçirdik. Zeynep yürüme engelli olduğu için tatile gitme imkânım yok. Otobüslere binemiyoruz. Burası çok güzel. Kızım evden dışarı çok çıkamadığı için arkadaşta edinemiyor. Burayı da duyunca gitmek istedi. Arkadaş edindi. Telefonlarımızı aldık. Tatile uzun süredir gitmiyorum. Buraya annem, teyzem ve kayınvalidem ile geldim. Ulaşım olmayınca her şey çok zor oluyor. Nasıl dua etsek bilemiyorum. Buraya gelmek bile kızım için çok güzel. Burada ok attı. Yarışmada da birinci oldu. Çok sevdi.

Fotoğraflar:  ÜNAL ÇAM Milliyet