Gündem ‘Büyük abi’leri yargılayın talebi

‘Büyük abi’leri yargılayın talebi

07.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suikasta kurban giden Hrant Dink’in ailesi, cinayette sorumlu tutulan kamu görevlilerinin yargılanması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Dilekçede, 7 yıldır adalet talebine devlet organlarınca yeterli önemin verilmediği belirtildi

‘Büyük abi’leri yargılayın talebi

Yayın Yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde, Ermeni olduğu için 19 Ocak 2007’de öldürülen Hrant Dink cinayetinde sorumlu olan kamu görevlilerinin yargılanması için ailesi Anayasa Mahkemesi’ne Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Dink’in eşi Rakel Dink, çocukları Arat, Sera ve Delal Dink ile kardeşi Hasrof Dink adına avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne verilen dilekçede, kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurulduğu; AİHM’in, 14 Eylül 2010’da, verdiği kararda yaşam hakkının ihlal edildiğine ve kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yapılmadığına karar verdiği ifade edildi.

‘Devlet çaba göstermedi’
Başvuruda kamu görevlileri hakkında verilen yetkisizlik ve görevsizlik kararlarının Anayasa’nın 36. maddesinde düzenlenen “adli yargılanma hakkı” ilkesine; Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen “Kanun Önünde Eşitlik” ilkesine; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 14. Maddesinde düzenlenen “ayrımcılık yasağı” ilkesine aykırı hareket edildiği belirtildi. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“Cinayet öncesi ve sonrasında, kamu görevlilerinin Hrant Dink cinayetindeki sorumluluğunu ortaya çıkarmak amaçlanmamış, aksine kamu görevlilerinin korunması amaçlanmıştır. Kamu görevlilerinin bu yükümlülüklerine kasıtlı olarak aykırı davranmaları nedeni ile işlenebildiği açıkça ortadadır.
Öncelikle Hrant Dink cinayetiyle ilgili başta kamu görevlileri olmak üzere sorumluların tespiti konusunda etkin ve adil bir soruşturma yürütülmediği, devletin tüm kurum ve kuruluşları ile cinayetin çözümü için çaba gösterilmediğinin tespitini ve tüm sorumluların belirlenmesini talep ediyoruz.”