Gündem Buz gibi havada 40 bin kişi!

Buz gibi havada 40 bin kişi!

06.01.2019 - 10:22 | Son Güncellenme:

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yürüyüş sona erdi.

Buz gibi havada 40 bin kişi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra birçok ilden ve yurt dışından genç yaşlı on binlerce kişi, 1. Dünya Savaşı'nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı ve 90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı dolayısıyla Sarıkamış ilçesinde bir araya geldi.

Haberin Devamı

Kalabalık daha sonra "Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde" temasıyla düzenlenen etkinliğe katılmak üzere, harekat sırasında yoğun çatışmaların yaşandığı, birçok askerin çatışmada ya da donarak şehit düştüğü Soğanlı ve Allahuekber Dağları arasındaki Kızılçubuk Zirvesi'nde toplandı.

Ellerinde Türk bayrakları bulunan on binlerce kişi, burada Kur'an-ı Kerim okuyup tekbir ve salavatlar getirerek şehitler için dua ettikten sonra soğuk hava ve kar yağışı altında Ay-Yıldızlı Tören Alanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe, Kasapoğlu, Soylu ve Varank'ın yanı sıra Kars Valisi Türker Öksüz, AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç ile çevre illerin bazı valileri ve kaymakamlar da katıldı.

Hüzünlü anların yaşandığı yürüyüş dolayısıyla güzergahta jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alındı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 4,5 kilometre süren yürüyüşün ardından ulaşılan şehitlikte, Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası şehitler için dualar edildi.

Buz gibi havada 40 bin kişi

Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve diğer yetkililerinin mesajları okundu.

BAKAN VARANK: SARIKAMIŞ RUHUYLA MÜCADELE EDİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Rabbim Sarıkamış Şehitlerimizden razı olsun. Onların o adanmışlığı, o kahramanlığı, o cesareti bugün bizlere yön veriyor. Bin yıldır bizi bu topraklardan atmaya çalışanlarla Sarıkamış ruhu ile mücadele ediyoruz." dedi.

Bakan Varank, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, SarıkamışHarekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yürüyüşün ardından Ayyıldızlı Tören Alanı'nda yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ta şehit verilen tüm kahramanları rahmetle, minnetle andıklarını söyledi.

BAKAN SOYLU: BİZ KOLAY MİLLET OLMADIK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise konuşmasında, şehitlerin bıraktığı emanetin ne olduğunu bilen bir millet olduklarını söyledi. Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"Biz kolay millet olmadık, büyük bir millet olduk. Dinimiz, inancımız, geleneğimiz, göreneğimizle Çanakkale'mizle, Kut'ül Amaremiz İle, 15 Temmuzumuz İle, Kurban ve Ramazan bayramlarında ezan okunurken her birimiz saf tutarak Kabe-i Muazzama'yı hedef alarak büyük bir millet olduk. Fukaranın yanında olarak sadece 780 bin kilometre kareden oluşan ülkesini ve sorumluluğunu bilen bir millet değil, bütün dünyaya haksızlığı haykıran bir millet olduk. Biz bugün şehitlerimizin bıraktığı emanetin ne olduğunu bilen bir millet olduk. Allah'ımıza milyonlarca defa şükürler olsun. Bugün boynu eğik gezen, elini açan bir millet değil, dünyanın en büyük yardımını yapan bir millet olduk. Biz bugün insansız hava aracı üreten, Hürkuş'u üreten millet olduk. Atak helikopteri üreten millet olduk. Dünyada haksızlıklara feryat eden, söz söyleyen, Allah'ın izniyle daha güçlü olarak dünyada sözü hüküm haline gelen bir millet olduk, olacağız inşallah

Haberin Devamı

Bugün bir tek duamız, niyazımız var. Biz Sarıkamış'a bir şey söylemeye gelmedik. Allah bizi ecdadımıza, tarihimize bizi, bize bırakılan büyük medeniyetimize mahcup etmesin. Sevgili bakan arkadaşım söyledi, çok çalışıp çok güçlü, kudretli olup, zengin olup, başımızı göğe değecek kadar özgür ve hür olup, bütün dünyaya bu medeniyeti anlatmak ve aktarmak bizim sorumluluğumuzdur."

Haberin Devamı

BAKAN KASAPOĞLU: VARGÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAK BOYNUMUZUN BORCU

"Sarıkamış şehitleri listesine baktığımızda millet olarak en büyük gücümüz zenginliğimizin birlik şuuru olduğunu görüyoruz" diyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ise şunları söyledi:

"İzmir'den Van'a, Hakkari'den Trabzon'a, Diyarbakır'dan Rize'ye vatanın her köşesinden akın eden Mehmetler burada yatıyor. Bu birlik beraberlik sarsılmadan devam edecektir. Kimsenin gücü nifak tohumlarını yeşertmeye yetmeyecektir. Aziz şehitlerimizi emanet ettikleri şuura sahip çıkarak yad edeceğiz. Anadolu insanının yaktığı ağıtta şöyle diyor: Yüzbaşılar, binbaşılar/ tabur taburu karşılar/ Yağmur yağıp gün değince/ Yatan şehitler ışıldar. Işıldayan sadece Mehmetçiğin mübarek bedenleri değil, Allahuekber dağlarında esas ışıldayan Anadolu'nun temiz evlatlarının ortaya koyduğu kıyamete kadar sürecek feda ve beka ruhudur. Onların bıraktığı bayrağı hakkıyla taşımak her birimizin en mukaddes vazifesidir. Gereğinde bu vatan için ecdadımız gibi canımızı vermek kadar bu ülkeyi geleceğe taşımak için var gücümüzle gece gündüz çalışmak da boynumuzun borcudur."

Haberin Devamı

Konuşmalardan sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kızılay çadırında vatandaşlarla sohbet etti, kumanya dağıttı. Özel Harekat polisleriyle görüşen Bakan Soylu, "Herkes bizimle fotoğraf çekiliyor, ben sizinle fotoğraf çektiriyorum" dedi.

Sarıkamış'ta yapılması planlanan SOLOTÜRK gösterisi ise Erzurum Hava Meydan Komutanlığındaki yoğun kar yağışı ve sisten dolayı uçaklar kalkamadığı için iptal edildi.