Gündem Canan Karatay’ın ramazan tavsiyeleri

Canan Karatay’ın ramazan tavsiyeleri

11.05.2018 - 12:05 | Son Güncellenme:

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlık açısından çok zararlı olduğunu söyledi. Zayıflamak için de oruç tutulmaması gerektiğini belirten Karatay, ramazan ayında verilen kiloların hızla geri alındığını da sözlerine ekledi. Canan Karatay'ın ramazan ayı için verdiği tavsiyelerini sizler için bir araya getirdik.

Canan Karatay’ın ramazan tavsiyeleri

Sağlıklı karbonhidratlar ve protein tüketmelisiniz

Haberin Devamı

Canan Karatay’ın sağlıklı proteinler olarak belirttiği besinler yumurta, peynir ve yoğurt; sağlıklı karbonhidratlar olarak belirttiği besinler ise fındık, fıstık, ceviz, badem ve kuru meyve çeşitleridir. Sağlıklı yağlar olarak da ev yapımı tereyağını ve zeytinyağını saymaktadır. Sahurda mutlaka yumurta yenilmesi gerektiğini belirten Karatay, yumurtanın yanında avuç içi kadar peynir, bir miktar ceviz ve 10-15 tane zeytinin sahur için oldukça uygun bir öğün olduğunu söylemektedir. Bunların yanında da taze sıkılmış meyve suyunun günlük alınması gereken C vitaminini karşılayacağını da sözlerine eklemektedir.

Sahura kalkmadan oruç tutmamalısınız

Prof. Dr. Canan Karatay, sahura kalkmadan tutulan orucun sağlığa çok zarar verdiğini söylemektedir. Bazı kişiler kilo vermek için ramazan ayında oruç tutar ancak Karatay, bunun da zararlı olduğunu söyleyerek ramazan ayında verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alındığını belirtmektedir. Bu olayın karaciğer ve pankreası yorduğunu, dolayısıyla da sağlığa zarar verdiğini söylemektedir.

Haberin Devamı

Orucu ılık bir bardak suyla açmalısınız

Canan Karatay, sabahları uyandığımızda nasıl güne bir bardak ılık suyla başlamamız gerekiyorsa orucumuzu da aynı şekilde açmamız gerektiğini söylemektedir. Ilık suyla açılan orucumuza, pidemizi zeytinyağına batırıp yiyerek devam edersek tüm gün boş kalan midemizi yormamış olacağımızı belirtmektedir.

Sahurda reçel ve tatlıdan uzak durmalısınız

Bazılarımız sahurda kahvaltı mantığıyla sofra hazırlamayı çok sevse de Canan Karatay, reçelin sahurda tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Sahurda yenen reçel ve tatlının kan şekerinin dengesini bozacağını ve bunun da vücut için zararlı olduğunu belirtiyor.

Sahurda tarçınlı süt tüketebilirsiniz

Kan şekerini düzenlemekte ve tatlı isteğini hafifletme konusunda tarçın bizim imdadımıza yetişiyor. Canan Karatay, sahurda 1 su bardağı sütün içerisine tarçın ekleyip tüketildiğinde orucun daha rahat geçeceğini söylüyor çünkü tarçın, kan şekerimizi dengeleyecek ve bu sayede daha rahat oruç tutabileceğiz.

Haberin Devamı

Ramazan pidesini 1 avuç kadar tüketmelisiniz

Ramazan pidesi, iftar sofralarının olmazsa olmaz bir parçasıdır. Canan Karatay, ramazan pidesi konusunda da bizi uyarmaktadır. Bol miktarda karbonhidrat içerdiği için pideyi yalnızca 1 avuç kadar tüketmemiz gerektiğini söyleyen Karatay, pidenin içerisine tereyağı sürerek veya yanında peynirle de tüketebileceğimizi belirtiyor.