Gündem ‘Canlı bomba’ eğitimi alıp Adana’ya geldiler

‘Canlı bomba’ eğitimi alıp Adana’ya geldiler

06.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adana’da DAEŞ’in hücre evine yapılan baskında gözaltına alınan, aralarında örgütünün sözde ‘Adana emiri’ A.Ç.’nin de bulunduğu 12 kişi adliyeye sevk edildi. Zanlılar emniyetteki sorgularında, hücre evi oluşturup örgütün Suriye koluna, militan, para, yiyecek ve giyecek gönderdiklerini itiraf etti...

‘Canlı bomba’ eğitimi  alıp Adana’ya geldiler

Adana Merkez Seyhan ilçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde DAEŞ’in hücre evi olduğunu belirleyen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler 22 Haziran’da şafak vakti operasyon düzenledi. 7 kişinin gözaltına alındığı operasyonun ardından gerçekleştirilen ikinci operasyonda 5 zanlı daha yakalandı. Zanlılar arasında DAEŞ’in “Adana emiri” A.Ç.’nin (32) yanı sıra geçen yıl 1 Temmuz’da Merkez Sabancı Camisi’nde cuma namazı sırasında “canlı bomba” eylemi yapmak isteyen Mahmut Kılıçaslan da yer aldı. Ancak iki isim sevk edildikleri mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Zanlılardan biri de Endonezya uyruklu 14 yaşındaki E.U. Halen aranan örgüt üyesi S.Y.’nin (36) 1 yıl önce E.U.’yu “satın alıp” dini nikah kıydığı belirtildi. Zanlılar emniyetteki sorgularında, hücre evi oluşturup örgütün Suriye koluna, militan, para, yiyecek ve giyecek gönderdiklerini itiraf etti. Ayrıca 1 ay boyunca yapılan teknik ve fiziki takip sonucu A.Ç.’nin sosyal medya üzerinden yaptığı şifreli yazışma ve konuşmalarla, örgüte eleman kazandırdığı belirlendi.
Suriye’de eğitildiler
Sosyal medyada yapılan yazışmaların ardından zanlılardan 7’sinin İstanbul, Konya, İzmir ve Bursa’dan kente geldiği buradaki örgüt yöneticileri tarafından bir eve yerleştirildikleri, sokağa çıkmadıkları ve günlük ihtiyaçlarının karşılandığı belirlendi. Yakalananlardan 6’sının yasa dışı yollarla Suriye’ye geçip, burada ‘canlı bomba eğitimi’ aldıkları da ortaya çıktı. Bu kişilerden 4’nün Türkiye’deki değişik illerde bombalı saldırı gerçekleştirecekleri anlaşıldı. Zanlıların ayrıca eylem yapacakları noktalarda keşif yaptıkları ve krokiler hazırladığı da ortaya çıktı.
‘Yurt dışında yaparız’
Canlı bomba olduklarını ancak yurt içinde kanlı eylemler yapmayacaklarını iddia eden 2 zanlının ise “Türkiye bizim vatanımız. Biz sadece yurt dışında eylem yaparız” dediği öğrenildi. Şüpheliler “Kafirleri öldürüp şehit olun öteki dünyadaki yerinizi garanti altına alıp cennete gidin” sözleriyle ikna edildiklerini söyledi. ‘
‘Kafir’ dedikleri Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika ve Rusya’da saldırı planlayan teröristlerin, Konya ve Gaziantep’te faaliyet gösteren cemaatler toplantısını basıp kanlı eylemler yapacakları bilgisine ulaşıldı. Nöbetçi mahkeme, 8 şüpheliyi tutuklarken aralarında A.Ç. ile Mahmut Kılıçarslan’ın da bulunduğu 4 şüpheliyi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
Öte yandan Van merkezli Ağrı, İstanbul, İzmir, Koceli, Bingöl, Adıyaman, Denizli ve Mardin illerinde de DAEŞ terör örgütüne yönelik eş zamanlı operasyonlar yapıldı. 25 şüpheli gözaltına alındı

‘Üzerimde bomba var’ demişti

‘Canlı bomba’ eğitimi  alıp Adana’ya geldiler


Mahmut Kılıçaslan, cuma hutbesi okunduğu sırada minbere çıkarak, “Üzerimde bomba var” diye bağırmış, gömleğini açarak belinde sarılı korse ve üzerinde sarı renkli, boru şeklinde hazırlanmış el yapımı bombayı cemaate göstermiş, bunun üzerine cemaat infiale kapılarak dışarı çıkmak için koşuşturunca 11 kişi yaralanmıştı. Sivil polis memurları, minbere çıkıp Kılıçaslan’ı etkisiz hale getirmişti. Bu olayla ilgili olarak hakkında 70 yıla kadar hapis cezası istenen Kılıçaslan’ın örgütün kentteki yönetici grubu arasında yer aldığı iddia edildi. l ABDULLAH ÖZKUL-AA

Şüpheliler arasında geçen yıl camide Üzerimde bomba var’ dedikten sonra etkisiz hale getirilen ve bu olay nedeniyle tutuksuz olarak yargılanan Mahmut Kılıçaslan da yer alıyor.

Çantada 5 kilo TNT

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde önceki gün yakalanan Suriyeli canlı bombayla ilgili Hatay Valiliği açıklama yaptı. Sınırı yasadışı yoldan geçmeye çalışan kişiler olduğu tespit edilmesi üzerine ekiplerin harekete geçtiği belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi: “Kışlak Karakol Komutanlığı birimlerinin bölgeye intikal etmesiyle Suriye uyruklu K.A., taşıdığı sırt çantası ile birlikte yakalanmıştır. Yapılan aramada çanta içerisinde, 2 şampuan kutusu ve 3 deterjan torbasına konulmuş vaziyette 5 kilo 250 gram TNT olduğu değerlendirilen madde, 20 metre uzunluğunda fitil, 9 fünye, ele geçirilmiştir.”
l Hatay DHA