Gündem Canlı bombanın son görüntüsü

Canlı bombanın son görüntüsü

02.02.2013 - 12:23 | Son Güncellenme:

Canlı bombanın elçiliğe giderken kameraya takılan görüntüleri de yayımlandı. Ecevit Şanlı'nın kullandığı İrfan A adına düzenlenmiş sahte kimliğin sahibiyle birlikte 3 kişi gözaltına alındı.ABD Büyükelçiliği'ne canlı bomba saldırı eylemini gerçekleştirenin kişinin DHKP-C terör örgütü militani Ecevit Şanlı olduğu da kesinleşti

Canlı bombanın son görüntüsü

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişinde patlamayı gerçekleştiren canlı bomba Ecevit Şanlı'nın olay yerine giderken güvenlik kameralarına yansıyan görüntüsü çıktı ortaya.

Haberin Devamı

Büyükelçiliğe yakın bir hastanenin güvenlik kameralarına yansıyan görüntüde canlı bomba Şanlı, Paris Caddesi'nden ABD Büyükelçiliği'ne ilerliyor. Yalnız olduğu görülen saldırgan, kargocu kılığında elinde bir zarfla büyükelçiliğin girişine doğru ilerliyor

İLLEGAL GİRİŞ YAPTI

İçişleri Bakanı Muammer Güler, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamaya ilişkin, ”İfade ettiğimiz kişinin olduğu kesine yakın belirlendi. Şimdi olayın sebebiyle ilgili arkadaşlar araştırıyor. Tabi sahte kimlik kullandığı kesin, ülkeye illegal giriş yaptığı kesin, 2001 yılında cezaevinden çıkıp bir daha dönmediği, arama kaydının bulunduğu kesin” dedi.

Güler, bakan olduktan sonra ilk defa, THY’nin tarifeli seferiyle İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’nda Bakan Güler’i, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer karşıladı.

İçişleri Bakanı Güler, gazetecilerin, dün ABD’nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamayla ilgili gelişmelere ilişkin sorusu üzerine, ”Dün de ifade ettiğimiz kişinin olduğu kesine yakın belirlendi. Şimdi olayın sebebiyle ilgili arkadaşlar araştırıyor” dedi.

Haberin Devamı


Güler, canlı bombanın sahte kimlik kullandığının doğru olup olmadığı yönündeki soru üzerine de ”Tabi sahte kimlik kullandığı kesin, ülkeye illegal giriş yaptığı kesin, 2001 yılında cezaevinden çıkıp bir daha dönmediği, arama kaydının bulunduğu kesin, saldırıyı gerçekleştirdiğini dün ifade etmiştik. Bugün de Ankara Valiliği bir yazılı açıklama yapacak” diye konuştu.

KİMLİĞİ KESİNLEŞTİ

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, ABD Büyükelçiliği'ne canlı bombalı saldırı eylemini gerçekleştirenin kişinin DHKP-C terör örgütü militanı Ecevit Şanlı olduğu bildirildi.

Açıklamada, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği'ne personel ve ziyaretçi girişlerinin yapıldığı kapıdan sahte kimlik kullanarak giriş yapmak isteyen ve üzerinde taşıdığı bomba düzeneklerini patlatarak eylemi gerçekleştiren kişinin DNA örneklerinin Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan moloküler genetik incelemelere göre, DHKP-C terör örgütü militanı Ecevit Şanlı olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Açıklamaya göre, Eylemi gerçekleştiren Şanlı’nın 1973 doğumlu ve Ordu İli Gürgentepe nüfusuna kayıtlı olduğu, İstanbul'da ikamet ettiği açıklandı.

Ayrıca Valilik tarafından yapılan açıklamada, Şanlı’nın bir kişiye ait düzenlenmiş sahte kimlik cüzdanı kullandığı, 1997 yılında İstanbul İlinde güvenlik ve askeri tesislere lav silahı ile saldırı düzenlediği ve tutuklanarak cezaevine konulduğu, 2003 yılında yasadışı yollardan yurtdışına kaçtığı, yurtdışında bazı ülkelerde DHKP-C adına faaliyetlerine de devam ettiğinin tespit edildiği bilgilerine de yer verildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ankara Kriminal Polis Müdürlüğü analizlerinde patlama olayında kullanılan patlayıcı maddenin fabrikasyon TNT olduğu ve olay mahallinde tespit edilen parçalardan el bombasının da patlatıldığının patlayıcı maddeler analizi sonucunda anlaşıldı. “DHKP-C örgüt militanı Ecevit Şanlı'nın Ankara İlinde örgütsel ilişkileri ve eyleme müzahir iltisakları dahil çok yönlü araştırma ve çalışmaların Ankara Emniyet Müdürlüğü ilgili birimlerince aralıksız sürdürülmektedir.”

Haberin Devamı


YANINDA EL BOMBASI DA VARDI

Ankara Valiliği, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlama ile ilgili yaptığı açıklamada, olay yerinde bulunan el bombası parçalarından eylemcinin yanında getirmiş olduğu el bombasını da patlattığının anlaşıldığını bildirdi. Canlı bombanın üzerindeki elektirikli düzeneğin patlamaması halinde yanında getirdiği el bombasnı kullanacağı tahmin edildi.

Ankara Valiliği, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamada yaklaşık 6 kilo TNT türü patlayıcının elektronik düzenekli butona basmak suretiyle patlatıldığının belirlendiğini bildirdi.

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıda 1 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği, iş takibi için gelen 1 kişinin yaralandığı ve eylemi düzenleyen DHKP-C terör örgütü mensubunun da öldüğü anımsatıldı.



Büyükelçilik güvenlik bölümünde görevli 2 personelin tedavilerinin ayakta yapıldığı belirtilen açıklamada, iş takibi nedeniyle patlama mahalli yakınında bulunan yaralı Didem Tuncay’ın Ankara Numune Hastanesi’ndeki tedavisinin de sürdüğü ifade edildi.

Bomba-imha uzman ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda yaklaşık 6 kilo TNT türü patlayıcının elektronik düzenekli butona basmak suretiyle patlatıldığı ve olay yerinde bulunan el bombası parçalarından eylemcinin yanında getirdiği el bombasını da patlattığının belirlendiği vurgulanan açıklamada, eylemi yaptığı değerlendirilen kişinin DHKP-C terör örgütü üyesi olduğu, 1997 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Şişli Harbiye Orduevi’ne lav silahıyla saldırdığı ve yakalanarak tutuklandığı, cezaevinden tahliye edilmesinden sonra yurt dışına kaçtığı ve anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs ve hükümlülerle tutuklular ayaklanması suçlarından arandığı duyuruldu.

DHKP-C militanı eylemcinin ailesi tarafından fotoğraflarından teşhis edildiği ve ancak şahsın kesin kimlik tespitinin ailesinden alınmış DNA örneğiyle yapılacak mukayese sonrası tespit edileceği kaydedilen açıklamada,Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimlerince çalışmalara çok yönlü devam edildiği bildirildi.