Gündem ‘Çeşm-i cihan’ Amasra’nın imar planı davalık oldu

‘Çeşm-i cihan’ Amasra’nın imar planı davalık oldu

31.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bartın’ın, Fatih Sultan Mehmet tarafından “çeşm-i cihan” yani “dünyanın göz bebeği” diye övülen tarihi ilçesi Amasra, 30 yılı aşkın süredir uygulanmaya çalışılan koruma imar planı yüzünden ikiye bölündü. Yüzlerce Amasralı, kent silüetini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle plana yaptıkları itirazlarını, yargıya taşıdı.

‘Çeşm-i cihan’ Amasra’nın imar planı davalık oldu

HANDE ATILGAN Ankara - Karadeniz’in gözde tatil merkezleri arasında yer alan ve nüfusu yaklaşık 15 bin olan Amasra, geçtiğimiz bayram haftasında 400 bin ziyaretçiyi ağırladı. İlk kez 1988’de hazırlanan ve revizeleriyle birlikte sürekli tartışma konusu olan koruma imar planı, ilçenin tarihi dokusuyla turistik potansiyelinin barıştırılması için önemseniyor. Plana ilişkin İlçe Belediye Meclisi’nde yapılan tartışmalar sonuç vermedi. Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran, Milliyet’e Amasra Belediyesi ve Karabük İl Koruma Kurulu tarafından ilçede düzenlenmesi kararlaştırılan yeni imar planına ilişkin itirazlarını ve başlattıkları yargı sürecini anlattı.

Haberin Devamı

Boran, plan hazırlanırken bazı çevrelerin kayırıldığını ve özellikle dikkat çektiği iki yeni yapıyla ilçenin silüetinin bozulacağını savundu. Yalnızca kendilerine gelen 230 itiraz dilekçesinden hareketle Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını, bu ana dava dışında da 50’yi aşkın bireysel itiraz girişimi olduğunu kaydeden Boran, davalık olan parsellerin ilçenin önemli bir kısmına denk geldiğini belirtti.

‘Silüet bozulacak’

Başkan Hüseyin Boran, Amasra Belediye Meclisi’ndeki son toplantıda itirazlarının bir kısmının kabul edildiğini ancak tümü üzerinde anlaşamadıklarını anlattı ve tartışmalı düzenlemelerden en öne çıkan ikisini “İlçe merkezinde, park alanında kültür merkezi adı altında dört katlı düğün salonu yapılacak. Benzer şekilde ilçe için çok önemli olan Edhem Ağa Konağı’nın yanına iki katlı bir bina yapılacak, bu da Amasra’nın silüetini oldukça bozacak” diye özetledi.