Gündem Çıldır Gölü’nde İsrail sazanı tehdidi

Çıldır Gölü’nde İsrail sazanı tehdidi

07.01.2011 - 11:17 | Son Güncellenme:

Çıldır Gölü’nde İsrail sazanının, sarı sazan balığının varlığını tehdit ettiğini öne sürerken, İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise gölde İsrail sazanı bulunmadığını bildirdi.

Çıldır Gölü’nde İsrail sazanı tehdidi

Çıldır ilçesine bağlı Akçakale köyündeki balıkçılardan Etem Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllardır her kış döneminde yüzeyi buz tutan Çıldır Gölü’nde balık avlayarak geçimini sağladığını, bu yıl ilk kez ağlarının boş çıktığını söyledi.

Gölün kalın buz tabakasını kırarak ağları attıklarını, bir tek sarı sazan balığına rastlamadıklarını anlatan Kılıç, "Bu yıl balıklardan eser kalmadı.

Eskiden bir ağa en az 40-50 balık takılırdı. Ama bugün eli boş dönüyoruz. Buna yetkililer acilen önlem almalı. Bize göre üremenin çoğalması için yetkililer tarafından göle atılan İsrail sazanı, sarı sazan varlığının sonunu getirdi. Çünkü İsrail sazanı mevcut balıkların yumurtasını yiyor" diye konuştu.

Ardahan Tarım Müdürü Fevzi Karakoç ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çıldır Gölü’nde İsrail sazan balığı bulunmadığını, göldeki sarı sazan balığının azalmasının en önemli nedeninin kaçak avlanma olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Tarım ve Köyişleri Bakanlığının balıklama çalışmaları kapsamında göle sadece aynalı sazan balığı bırakılıyor. Aynalı sazan balığının da göldeki yerli sazan balığına zararı yok. Sarı sazan balığının azalmasının nedeni balıkçıların iddia ettiği gibi İsrail sazanı değil kaçak avlanmadır. Gölün özellikle Kars sınırında kaçak avcılık üst seviyelerde."