Gündem Cinsel sağlık danışma hattı nedir?

Cinsel sağlık danışma hattı nedir?

23.04.2018 - 20:04 | Son Güncellenme:

Toplumumuzda cinsel konular tabu hâline geldiği için dile getirilmemektedir. Erkekler herhangi bir cinsel problemin yaşadığında çekindiği için sorunu örtmeye çalışır, yaşadığı problemin partneri kaynaklı olduğunu düşünebilir hatta bu yüzden partnerinden ayrılabilir. Kadınlar ise daha çok duygularını dile getiremeyen taraftır. Bu durum toplumun dayattığı toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanmaktadır.

Cinsel sağlık danışma hattı nedir

Kadınlar cinsel konularda sürekli ayıp konuşulmaz diyerek susturuldukları için, cinsel hayata sahip olup cinselliğin tam olarak ne olduğunu bilmeyen insanlar vardır. Bu yüzden bir problem olunca bunu da dile getiremezler, hatta problem olduğunu anlayamayabilirler veya bunu birilerine anlatmaktan utanırlar.

Haberin Devamı

Alo cinsel sağlık hattı kurulduktan sonra özellikle kadınların yoğun ilgi göstermesinin sebeplerinden biride yüz yüze anlatmak zorunda kalmayıp, hiçbir kişisel bilgilerini vermeyerek destek alabilmeleridir. Alo cinsel sağlık hattının en büyük avantajı budur. Kişi hiçbir bilgisini vermeden problemini sunabiliyor ve uzman doktorlardan destek alabiliyor.

Cinsel sağlık hattından sonra kişilerde olan değişimler

Bu hat kurulduktan sonra artık cinsel problemini rahatlıkla dile getirip bu konuyu çözüme ulaştıran insanların sayısı artmıştır. Bir ilişkinin sağlıklı olabilmesi büyük ölçüde cinsel ilişkiye bağlıdır; problemler çözülmedikçe mutsuz evlilikler veya ilişkiler devam edecektir. Cinsel hatla birlikte utanıp veya kötü anılmak istemediklerinden dolayı problemlerinden kaçınan insanlar artık bu durumdan kurtulmuş olurlar.

Haberin Devamı

Cinsel sağlık hattı ne zaman kuruldu?

Yaklaşık on sekiz yıldır hizmet vermektedir.

Cinsel sağlık hattını aramak için belli bir yaş sınırı yoktur. Amaç cinsellikte yaşanan problemleri kaç yaşında olursa olsun çözüme kavuşturmaktır.

Cinsel sağlık hattını özellikle büyük şehirde yaşayan insanlar rağbet göstermektedir fakat küçük şehirlerdeki insanlarda bu hattan faydalanmaktadır. Doğuya doğru gittikçe bu yüzdeler düşmektedir ancak yok denecek kadar da az değildir. Bunun sebebi o bölgelerde hala katı bir cinsel tabunun yerleşik olması, toplumsal cinsiyet rollerinin katı bir şekilde devam etmesi ve cinselliğin hala normalleştirilmediğinden kaynaklı olabilir.