Gündem Çocuk kahramanlar ‘Sakarya’ sergisinde

Çocuk kahramanlar ‘Sakarya’ sergisinde

27.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Atatürk önderliğinde eşine rastlanmayacak bir destana imza atılan Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. yıldönümünde Harbiye Askeri Müzesi’nde açılan ve yıl sonuna kadar gezilebilecek özel sergide, ilk kez gün yüzüne çıkartılan fotoğraf ve objeleri görmek mümkün. Genelkurmay arşivlerinden çıkan fotoğraflar arasında o dönemki Türk havacılar ile savaş sırasında mühimmat fabrikasında çalışan çocuklar bulunuyor. 1921 tarihli siyah-beyaz fotoğraflarda Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı sırada Ankara’daki mühimmat atölyelerinde mermi üretiminde çalışan küçük Mehmetçiklerin görüntüleri sergiyi gezen herkesi duygulandırdı.

Çocuk kahramanlar ‘Sakarya’ sergisinde

 

MERT İNAN İstanbul - Sergide, Türk ve Yunan ordularının askeri şemalarından, kullanılan ateşli ve delici silahlara kadar birçok parça yer alıyor. Ayrıca, savaşa özel bir belgesel de projeksiyonla müzenin duvarına yansıtılarak ziyaretçilere izletiliyor. Göz kamaştıran sergide Atatürk’ün savaşın kazanılmasından dolayı yayınladığı teşekkür notları, tebliğler, savaşa ilişkin ilgi çekici bilgiler de yine müzede ziyaretçilerle buluşuyor.

Haberin Devamı

Atatürk’ün 26 Ağustos 1921 günü dönemin Müdafa-i Milliye Vekili Refet Paşa’ya Ankara’nın boşaltılması ihtimaline yönelik yayınladığı emirlerin orijinalleri de sergide yer alıyor. Generalinden yüzbaşısına kadar Yunan Ordusu Kuruluş Şeması da sergide ilk kez yer alırken, Türk Ordusu’nun kullandığı haberleşme sistemleri de gün yüzüne çıkartılan objeler arasında bulunuyor.

Çocuk kahramanlar ‘Sakarya’ sergisinde

Çocuk kahramanlar ‘Sakarya’ sergisinde