Gündem ‘Çok yakında günlük vaka sayısı düşecek’

‘Çok yakında günlük vaka sayısı düşecek’

28.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

‘Çok yakında günlük  vaka sayısı düşecek’

Koca, toplantıda ele alınan konularda varılan sonuçları maddeler halinde şöyle paylaştı: İkinci doz aşı ile üçüncü doz aşı arasındaki sürenin uzatılması antikor düzeyini düşürmekte, aşının koruyuculuğunu azaltmaktadır. Dünkü verilere göre, 2 milyon 807 bin 716 kişi, yaptırması gereken üçüncü doz aşısını henüz yaptırmamıştı.

Haberin Devamı

2019 yılına göre 2020 yılında hayatını kaybeden gebe sayısında yaklaşık yüzde 52’lik bir artış var. Geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 50 daha fazla anne adayını Kovid-19 sebebiyle kaybettik. Daha önce yaptığımız çağrıya rağmen maalesef halen gebelerde aşılanma oranı oldukça düşük. Kayıplarımızın arkasında en belirgin sorun gebelerin aşılanma oranının düşük olması. Kovid-19 sebebiyle kaybettiğimiz gebelerin yüzde 99’u aşısızdır.

Aşının etkisini salgının seyrinde açıkça görebiliyoruz. Dikkat edecek olursanız haftalardır yüksek yeni vaka sayıları görüyoruz. Ancak yeni vaka sayıları hızlı tırmanışlar şeklinde zirveler görmüyor. Belki önemli düşüşler henüz görmedik ancak dramatik ve ani yükselişler de görmüyoruz. İşte bunu sağlayan aşıdır.

Haberin Devamı

Aşı sayesinde günlük vaka sayılarının kontrol edilemez şekilde artışı engellendi. Çok yakında günlük vaka sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik. Bunu başarmanın yolu ise vakti gelen hatırlatma dozlarının yapılmasıdır.

Yerli aşımız Turkovac’ın seri üretime geçmesi için gönüllülere ihtiyaç var. Hatırlatma dozunun zamanı gelen 18-59 yaş arası sağlıklı vatandaşlarımızı kendi aşımız, kendi gücümüz için gönüllü olmaya davet ediyorum.

Dr. Rümeysa’yı andı

Sağlık Bakanı Koca, geçen hafta hastanedeki nöbeti çıkışında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Şen’i andı. “Mesleğine, bütün zorluklarına rağmen bağlı, hayatının baharında bir arkadaşımızdı. Dr. Rümeysa’lar kolay yetişmiyor” diyen Koca, asistanların uzun çalışma saatlerine ilişkin tepkiler üzerine de şunları söyledi:

“Bazı kliniklerde asistan hekimlerin 36 saat çalıştığı durumlar olduğu maalesef gerçektir. Dr. Rümeysa arkadaşımızın kazadan önce 36 saat çalıştığı şeklindeki bilgi ise yanlıştır. Arkadaşımız günlük mesainin ardından nöbet tutmuş, sabah hastaneden ayrılmıştır. Hemen belirtmek istiyorum ki, biz değil 36 saat, 24 saate varan bir çalışma süresini de insani bulmuyoruz. Bakanlığımızın uygulama ile ilgili yönetmeliği ise tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık. Fakat yönetmeliklere uymayan, çeşitli faktörlere dayalı uygulamalara gidilmektedir. Birçok tıp fakültesi, nöbetlerin yönetmeliğe uygun şekilde düzenlenmesi için harekete geçti. Bu karar inanıyorum ki yaygınlık kazanacak. Nöbet konusunda karar vericiler aynı hassasiyeti gösterecekler.”