Gündem ‘Çöl Gülü’nden doğan müze

‘Çöl Gülü’nden doğan müze

28.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın önde gelen mimarlarından Fransız Jean Nouvel imzalı Katar Ulusal Müzesi, başkent Doha’da ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

‘Çöl Gülü’nden doğan müze

Dün basına yapılan ön gösterimin ardından Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdiği bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı. Emir Temim, Oktay’a müzeyi gezdirdi ve müze hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Katar Ulusal Müzesi, 1900’lerin başında, eski Katar Emiri Şeyh Abdullah bin Jasmin Al Thani’nin tarihi sarayının bulunduğu ve daha sonra 1975 yılında ilk Katar Ulusal Müzesi’nin yapıldığı 52 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş. Müze, bünyesindeki 1.5 km’lik sergi rotasıyla Katar’ın resmi ve sözlü tarihini “Başlangıç”, “Katar’da Yaşam” ve “Ulus İnşası” olarak adlandırılan 3 temel başlık altında 11 ayrı galerisinde inceliyor.

‘Çöl Gülü’nden doğan müze

Tarihi mücevherleri

Katar yarımadasının tarihini, kronolojik bir anlatıyla jeolojik zamanlardan günümüze taşıyan Katar Ulusal Müzesi bu kapsamda koleksiyonunda, aralarında nadir eserler, arkeolojik buluntu modellemeleri, el yazmaları, arşiv belgeleri ve tarihi mücevherlerin bulunduğu bir seçkiye yer veriyor. Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi Jean Nouvel, 350 metre uzunluğundaki müzeyi çöllerde tuzlu su ve rüzgârın kumu aşındırması sonucu ortaya çıkan “Çöl Gülü”nden esinlenerek tasarlıyor. Katar’ın coğrafyası, tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra ülkenin modern ve dinamik yapısını ifade etmek adına -tıpkı bir Çöl Gülü gibi- birbiri içine geçen farklı çaplardaki eğimli diskleri kullanıyor.

Yazarlar