Gündem Dalgalardan kurtuldular haklarını istiyorlar

Dalgalardan kurtuldular haklarını istiyorlar

25.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Şile’de 19 Aralık’ta Komor Adaları bandıralı kargo gemisi M/V Natalia fırtına nedeniyle karaya oturmuştu. Kıyı Emniyeti tarafından kurtarılan 16 kişilik mürettebat ise armatör firma tarafından Sirkeci’deki bir otele yerleştirilmişti.

Dalgalardan kurtuldular haklarını istiyorlar

Türk mürettebat başçarkçı Selahattin Açıkgöz ile makineci ve aşçı İsmail Yasa Açıkgöz evlerine dönerken, Azeri, Hint ve Suriyeli 13 çalışanın bekleyişi sürüyor. Geminin ikinci çarkçısı (makineci) Suriyeli Münir Fanssa, “Son 5 ayda bir kez maaş aldık. Sigortamız da yoktu” dedi. Halep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra 10 yıldır gemilerde çalıştığını belirten Fanssa şunları söyledi: “Gemi sahibi ile 6 aylık kontrat yaptık. Ancak 5 ayda sadece bir kez maaş aldık. Türk eşime ve 7 aylık çocuğuma para yollayamadım. Daha çok yabancıların çalıştığı gemide hiçbir yabancının sigortası yok. Birikmiş maaşlarımı almadan gitmek istemiyorum. Armatör şirket bizi otele bıraktı ve hiç ilgilenmiyor. Arkadaşlarım da destek verirse Uluslararası Taşımacılık Sendikası ile görüşerek tüm haklarımı almak istiyorum.”

Haberin Devamı

‘Gemiye haciz koyabiliriz’

Gemicilerin yasal haklarının korunması için kurulan ITF (Uluslararası Taşımacılık Sendikası) Türkiye yetkilisi Muzaffer Civelek şu bilgileri verdi: “Çalışanlar sigortaları olmadığını söylediler, geminin sigortası var mı bilmiyoruz. Mürettebat birikmiş maaşları ve primleri için herhangi bir limanda ITF’e başvurabilirdi. Şimdi dilekçeleri verirlerse gemiye haciz koydurarak alacaklarını tahsil etme yoluna gidebiliriz.”