Gündem Damacana kullanmak istemeyen, su arıtma cihazlarına yöneliyor

Damacana kullanmak istemeyen, su arıtma cihazlarına yöneliyor

02.08.2012 - 12:06 | Son Güncellenme:

Sağlıksız damacana su satıldığı satıldığı iddiaları, tüketicileri, su arıtma cihazlarına yönlendiriyor.

Damacana kullanmak istemeyen, su arıtma cihazlarına yöneliyor

RainSoft Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Selim Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, damacanaların polikarbonat esaslı olup, petrol artıklarından yapılması nedeniyle yeniden dolum sayının 55 defayı geçmemesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, ”Halbuki, İstanbul’da bu damacanalara delininceye kadar, 300-400 defa dolum yapılmaktadır” dedi.

Polikarbonat esaslı damacanaların tamamının, kanserojen özellikli Bisfenol-A içermesi nedeniyle, stok ortamlarında, nakliye esnasında ve kullanımda güneş görmemesi ve oda sıcaklığının 20 derecenin üzerinde olan yerlerde bulundurulmaması gerektiğine işaret eden Erdoğan, ”Polikarbonat esaslı damacanaların, dolum yapıldıktan 72 saat içerisinde son tüketiciye mutlaka ulaşması ve tüketici tarafından açıldıktan sonra ortalama 12 saat, maksimum 18 saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Su arıtma sistemlerinin, şehir suyunu aşama aşama filtreleyerek, içme suyuna dönüştürdüğünü anlatan Erdoğan, şunları söyledi: ”Doğru su arıtma sistemlerinden çıkan sular, Sağlık Bakanlığı’ndan, Dünya Sağlık Örgütü’nden ve birçok testlerden geçerek onaylanmış sağlıklı su üretimine imkan veren ve son teknolojiyle kullanılarak üretilmiş sistemlerdir. Ayrıca üretimi de kontrol altında tutmamız nedeniyle psikolojik olarak da rahatlamamıza sebep olur.

Bu sistemlerin kalite açısından da sağladığı faydalar bulunmaktadır. Kaliteli suda koku, renk ve tat gibi değerler Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği oranlar içinde kalmaktadır. Sistemlerimizde kullanılan teknolojilerle birlikte gerekli senelik bakımları da yapıldığında bu oranlar sürekli olarak aynı değerler içinde kalmaktadır.” -Satışlarda artış bekleniyor- Erdoğan, damacana su kullanmak istemeyen son tüketicinin, her zaman içme suyu arıtma cihazlarına yöneldiğini dile getirerek, ”Gazete ve televizyonlarda sağlıksız damacanalarla ilgili yapılan haberler sayesinde artık herkes daha bilinçli” diye konuştu.

”Damacana sulardaki tehlike” iddialarının ardından, su arıtma cihazları ve sistemlerinin satışlarında artış beklediklerini ifade eden Erdoğan, su arıtma cihazı almadan önce dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin de şunları söyledi: ”İçme suyu arıtma cihazı satın almadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konu, cihazın Dünya Su Kalite Birliği (WQA) tarafından onaylı olması. Dünya Su Kalite Birliği tarafından onaylı cihazlar tüketici yerinize test edilmiş olup, sağlığı korumak için gereklidir. Ürünlerin onay belgeleri olup olmadığı, Dünya Su Kalite Birliği internet sitesinden kontrol edilebilir.”