Gündem Denizciliğin ‘Yeşil Elma’sı Türkiye’ye

Denizciliğin ‘Yeşil Elma’sı Türkiye’ye

25.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim kriziyle birlikte dünya çapında çevreye yönelik gelişmeleri ve uygulamaları ödüllendirmek için 1994’ten beri düzenlenen “The Green Apple Environment” ödüllerini ilk kez bir Türk deniz aracı kazandı.

Denizciliğin ‘Yeşil  Elma’sı Türkiye’ye

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Navtek Mühendislik tarafından yapılan dünyanın ilk tam elektrikli deniz aracı Zeetung adlı römorkör, sıfır emisyon özelliğiyle Altın Elma Ödülü’ne layık görüldü. 18,7 metre boyundaki Zeetug, yılda 210 ton karbondioksit ve dokuz ton azot oksit emisyon tasarrufuyla 580 ağacın kesilmesini engelliyor.

Haberin Devamı

Ödül ‘Zeetug’a

Roger Wolers tarafından kurulan organizasyon, yerküreyi koruyan ve azalan doğal kaynakların tasarrufunu sağlayan uygulamaların deniz sektöründeki temsili için Zeetug isimli tekneyi seçti. Navtek Mühendislik tarafından geliştirilen, halen Tuzla Tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren Zeetug, 32 ton çekiş gücüyle dikkatleri üzerine çekmişti. İklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli olan sıfır emisyonun tam karşılığını veren elektrikli tekne Zeetug, böylece kurum tarafından 2020 yılının en çevreci teknesi seçildi.

İki yedek pil odası bulunan tekneden üç tane daha yapıldığı öğrenilirken Yeşil Elma Ödülü’nü Londra’da gemi mühendisi Ferhat Acuner aldı. Türk Loydu tarafından sertifikası verilen teknenin yeşil enerji konusunda takdir görmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Acuner, “Ödül aslında Türk mühendisliğine verildi. Elektrikli Zeetug, yılda 210 ton karbondioksiti, dokuz ton azot oksit emisyonu tasarruf sağlıyor. Bu da 580 ağaç demektir” dedi.