Gündem Deprem değil paniği vurdu

Deprem değil paniği vurdu

12.09.2009 - 00:27 | Son Güncellenme:

Konya’da zeminin yumuşak olması nedeniyle 7.5 saat arayla meydana gelen iki deprem halkı paniğe sevk etti. Battaniyeleri ile sokaklara çıkan çok sayıda vatandaş hava aydınlanana kadar evlerine gitmedi, apartmanların bahçelerinde veya araçlarında sabahladı

Deprem değil paniği vurdu

Konya’da 7.5 saat arayla meydana gelen 4.5 ve 4.7 büyüklüğündeki iki deprem, paniğe neden oldu. Panik nedeniyle baygınlık geçiren, evlerinin balkon ve pencerelerinden atlayan toplam 695 kişi hastanelere başvurdu.
Merkezi Selçuklu ilçesine bağlı Sille mahallesi olan 4.5 büyüklüğündeki ilk sarsıntı, önceki akşam 21.29’da 5 kilometre derinlikte kaydedildi. Deprem kent merkezinin yanı sıra Sarayönü, Kadınhanı, Beyşehir, Çumra ilçelerinde de hissedildi. Kent merkezinde yaklaşık 10 dakikalık elektrik kesintisi yaşanırken, vatandaşlar sokağa döküldü.
Uzun süre cep telefonu iletişiminde sorun yaşanması nedeniyle yakınlarını merak eden vatandaşların araçlarıyla trafiğe çıkması sonucu trafik tıkandı.
Merkez üssü yine Sille mahallesi olan 4.7 büyüklüğündeki deprem dün 04.58’de ve 5.4 kilometre derinlikte meydana geldi. Çok sayıda kişi bu depremi sahura kalktığında hissetti. Deprem ilkinden daha uzun sürdü. Battaniyeleri ile sokaklara çıkan çok sayıda vatandaş hava aydınlanana kadar evlerine gitmedi, apartmanların bahçelerinde veya araçlarında sabahladı.
Konya Numune Hastanesi Fizik Tedavi Servisi binasında çatlaklar oluştu. Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Adnan Tekin, tekrar deprem olacak dedikoduları nedeniyle hastaların tedavileri tamamlanmadan yakınları tarafından evlerine götürüldüklerini söyledi.
Gün içinde de cuma namazı vaktinde yeni sarsıntılar olacağı söylentilerinin yayılması sonucu çok sayıda kişinin cep telefonlarıyla “uyarı mesajları” attığı belirtildi. Yetkililerin yalanladığı bu söylentileri dikkate alan birçok kişi, cuma namazı için geldikleri Hacıveyiszade Camii’nde bahçede saf tuttu.
Kendilerini polis olarak tanıtarak vatandaşlardan evlerini boşaltmalarını isteyen kişiler olduğu yönünde 155 Polis İmdat hattına 2 binin üzerinde ihbar geldi.

Zeminin etkisi
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Fatih Mehmet Ceren, kent zemininin alüvyon, yani pekişmemiş olduğunu söyledi. Bu durumun, depremin şiddetli hissedilmesinde çok önemli etkisi olduğunu ifade eden Ceren, “Depremin merkez üssünün kent merkezi olması ve yüzeye yakın noktalarda meydana gelmesi de şiddetli hissedilmesinde önemli bir etkendi” dedi.

Haberin Devamı

Deprem değil paniği vurdu

Deprem değil paniği vurdu


Kent merkezinde yaklaşık 10 dakikalık elektrik kesintisi yaşanırken, vatandaşlar sokağa döküldü.
Panik nedeniyle baygınlık geçiren, evlerinin balkon ve pencerelerinden atlayan toplam 695 kişi hastanelere başvurdu.


Deprem değil paniği vurdu

Vatandaşlar, deprem korkusu nedeniyle cuma namazını Hacıveyiszade Camii’nin dışında kıldı.