Gündem ‘Destek olmadan keşfedilmek çok zor’

‘Destek olmadan keşfedilmek çok zor’

25.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hande Küden, son yıllarda klasik müzik camiasında adını sıkça duyduğumuz isimlerden. 1992 doğumlu keman sanatçısı, dokuz yaşında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Daniya Kaynova’nın öğrencisi oldu ve o zamandan beri hiç durmadan çalıştı, Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni Orkestrası’nda (TUGFO) görev aldı ve şu anda Deutsches Symphonie-Orchesters Berlin’in (DSO) tek Türk üyesi. Küden, Cem Mansur yönetimindeki TUGFO’nun Avrupa turnesi öncesi vereceği son konserde bugün, Zorlu PSM’de solist olarak sahnede olacak.

‘Destek olmadan keşfedilmek çok zor’

- Deutsches Symphonie-Orchesters Berlin’e katılma ve bu pozisyona gelme süreciniz nasıl gerçekleşti?

Haberin Devamı

Tüm orkestranın dinlediği seçmelerde, orkestranın 4’te 3’ünden fazlasının oyunu alarak başkemancılardan biri oldum. Sonrasında 18 aylık bir deneme süresi başladı. Kasım ayında sonuç belli olacak; çok heyecanlıyım.

- DSO’nun sürekli şefliğini bu yıldan itibarın üstlenecek Robin Ticciati, genç yaşta önemli görevlerde bulunmuş bir isim. Genç şefler tarafından yönetilmek konusunda düşünceleriniz nedir?

Genç şeflerin de genç müzisyenler gibi desteklenmeye ihtiyacı var. Yüksek potansiyele sahip müzisyenlere yapılan yatırımlarla çok büyük başarılar elde edileceğine inanıyorum. Uzun yıllar Simon Rattle tarafından desteklenen Ticciati’nin başarısının da bunun bir örneği olduğunu söyleyebilirim.

- İçinden yetiştiğiniz TUGFO’nun solisti olarak sahne almak nasıl bir duygu?

Haberin Devamı

Yıllar sonra yeniden Cem Mansur şefliğinde TUGFO ile sahne alacağım için mutluyum. Genç müzisyenlerle birlikte sahne almak ve onların bu başarılarını görmek gurur verici. TUGFO, sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da önemli festivallerde büyük ilgi topluyor. Tabii bu başarıda orkestranın kurulmasını sağlayan ve destekçisi olan Sabancı Vakfı’nın payı yadsınamaz. Destek olmadan bu gençlerin yeteneklerinin keşfedilmesinin ve ülke sınırları dışına çıkmasının çok zor olduğunu biliyoruz.