Gündem Devletten sanata yasaklar geldi

Devletten sanata yasaklar geldi

04.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Karakaş, sanatın farklı alanlarındaki sansüre dair mayıs ayı raporunu açıkladı; tiyatro oyunları yasaklandı, oyuncular ihraç edildi...

Devletten sanata yasaklar geldi


CHP Kültür ve Sanat Platformu adına bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, sanat alanlarındaki baskı ve sansürlere dair mayıs ayı raporunu açıkladı. Nisan ayındaki raporda 11 madde bulurken, mayıs ayı raporunda 15 başlık dikkat çekiyor. Raporda dikkat çekici bölümler şöyle:
- Sarkis’in 56. Venedik Bienali’ndeki ‘Nefes’ eseri için hazırlanan katalogun dağıtımı, Rakel Dink’in kaleme aldığı metin nedeniyle Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile bazı sergi destekçilerince engellendi.
- Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nca yorumlanacak Fazıl Say’ın ‘Nazım Oratoryosu’, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün emriyle programından çıkarıldı. Devlet Çok Sesli Korosu da Fazıl Say ile çalışmayacağını duyurdu.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Levent Üzümcü hakkında soruşturma açarak oyuncunun Şehir Tiyatroları’ndan ihracı ve memurluk haklarının feshini istedi.
- Edirne Valiliği, Tiyatro Kumpanya’nın Can Yücel’in şiirlerinden oluşturulan “Can” oyunun Edirne’de sahnelenmesini yasakladı.
Berkin resmine yasak
- Çanakkale Çocuk Bienali’nde Berkin Elvan ile ilgili bir çalışma olması nedeniyle ilkokul öğrencilerinin sergiyi gezmeleri, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yasaklandı.
- Maden Tetkik Arama Enstitüsü Tabiat Tarihi Müzesi’ndeki müze tanıtımında “insan evrimi” ile ilgili bölüm sansürlenerek, ziyaretçilerin bölümü gezmeleri engellendi.
- Soner Yalçın, ‘Kayıp Sicil - Erdoğan’ın Çalınan Dosyası’ kitabında Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 1740 TL adli para cezasına çarptırıldı.
- Oyuncu Defne Halman, Sadri Alışık Oyunculuk Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada “Rumelihisarı Sahnesine mescit yapılmasına izin vermeyelim” dediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alındı.
- TRT Çocuk televizyonunda ‘Pepee’ isimli çizgi filmdeki bazı diyaloglar sakıncalı bulunduğu için çizgi film yayından kaldırıldı.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bakanlıkta önemli görevlerdeki pek çok kişinin hukuksuz olarak “geçici görevlendirme” yoluyla pasifize edildiği ve bu görevlere bakana yakın olan birileri atanarak, aynı makam için iki maaş ödendiği ortaya çıktı.