Gündem Dink cinayetinde Yılmazer’i suçladı

Dink cinayetinde Yılmazer’i suçladı

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akyürek Dink suikastinde ihmal iddiaları için dönemin İstanbul İstihbarat Müdürü Ali Fuat Yılmazer’i işaret etti. Akyürek, Trabzon Emniyeti’nin cinayetle ilgili olarak İstanbul Emniyeti’ne gönderdiği yazı ve bilginin kendine de sunulduğunu söyledi..

Dink cinayetinde Yılmazer’i suçladı

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastına ilişkin soruşturma kapsamında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadesi alınan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, ihmal iddialarından o dönem İstanbul İstihbarat C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer’i sorumlu tuttu. Sorumlu müdürün Yılmazer olduğunu söyleyen Akyürek, savcının suikast ihbarının neden aktarılmadığına ilişkin bir sorusunu ise, “Ben esasen bu detayları hatırlamıyorum” diye yanıtladı.
Hrant Dink cinayeti döneminde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek, soruşturma kapsamında yaklaşık 4 saat ifade verdi. Akyürek, soruşturma savcısı Yusuf Hakkı Doğan’a daha önce kamuoyuna yansıyan beyanlarını tekrarladı. İfadesinde Dink’e eylem yapılacağı konusundaki bilgilerin dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ile paylaşılmadığını kabul eden Akyürek, “Ancak burada kasti bir hareketim söz konusu değildir” beyanında bulundu.
Akyürek savcının “Dink cinayetiyle ilgili olarak Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul Emniyetine 17 Şubat 2006 tarihli rapor size sunuldu mu” sorusuna, “Hrant Dink cinayetiyle ilgili İstanbul Emniyeti’ne gönderilen yazı ve bilgi, o dönemde İstihbarattan sorumlu müdür Engin Dinç tarafından bana sunuldu. Bu nedenle bilgi sahibiyim” cevabını verdi.
Savcının, “Dink’e karşı ses getirecek bir eylemde bulunacağı rapor ediliyor bu istihbari açıdan ne anlama gelir” sorusuna “Ses getirecek eylem ifadesi bu yazıya mahsus. Yani Hrant Dink’in o dönemde mevcut konumu düşünülerek ağır ve ciddi bir eylemdir” dedi.

‘Tuncel’i tanımam’
Akyürek, cinayeti davası sanığı “Büyük Abi” lakaplı istihbarat elemanı Erhan Tuncel’i ise birebir tanımadığı bilgisini de ifadesinde savcıyla paylaştı. Savcının “Dink’in öldürüleceği bilgisi neden aktarılmadı?” sorusunu ise Akyürek, “Esasen detayları hatırlamıyorum” ifedesiyle yanıtladı.
Ramazan Akyürek, İstanbul ve Trabzon Emniyet müdürlüklerinin duyarlılık göstererek gerekli tedbiri aldığı düşüncesinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Savcı, Akyürek’e, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda verdiği ifadede yer alan Dink’in vurulmasının ardından Yasin Hayal’i aradığına ilişkin beyanını hatırlattı ve “Olayın ardından tereddüt göstermeden Yasin Hayal’i cinayetin sanığı olarak düşünmenizin sebebi nedir?” diye sordu. Akyürek ise bu soruya, “Eylemin Yasin Hayal tarafından yapılabileceğini düşündüm” yanıtını verdi.
Akyürek, ‘Dink’in korunması için Koruma Daire’ye neden başvurmadığı’ yönündeki soruya ise, “Trabzon İl Emniyet Müdürü’nün gerekli tedbiri alması gerekir. İstihbarat Daire Başkanı’nın bu konuda yapacağı bir şey yoktur” karşılığını verdi.

‘Ben tedbir alırdım’
“Trabzon’dan Daire Başkanlığı görevinden F:4 haber raporu da dikkate alındığında Hrant Dink için istese de istemese de koruma tedbiri alınması gerekli mi, değil midir” diye soran savcıya Ayyürek,”Ben İstanbul İl Emniyet Müdürü olsaydım mutlaka tedbir alırdım” cevabını verdi.