Gündem Diyarbakır’da sağduyu kazandı

Diyarbakır’da sağduyu kazandı

18.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Paris’te öldürülen PKK’lı kadınlar için Diyarbakır’da düzenlenen cenaze töreninde örgüte ait simgeler geri planda kalırken, hiçbir taşkınlık ve olay yaşanmadı. Sağduyu Diyarbakır’da galip geldi

Diyarbakır’da sağduyu kazandı

Paris’te öldürülen, PKK üyeleri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez için Diyarbakır’da düzenlenen cenaze töreninde korkulan olmadı. Hem hükümet, hem muhalefet hem de BDP kanadından yapılan uyarılar doğrultusunda, tören olaysız tamamlandı. Batıkent meydanındaki törende, İmralı sürecine destek mesajları verilirken, Kürtlerin samimiyet testinden geçtiği, bundan sonra sorumluluğun hükümete ait olduğu mesajı yükseldi. Diyarbakır’da cenaze töreni nedeni ile eczaneler ve fırınlar dışında esnaf büyük ölçüde kepenk kapattı. Öğrencilerin ise okulları “boykot” ettiği belirtildi.
Önceki gece uçakla Diyarbakır’a getirilen üç kadının cenazesi, Bağlar Hastanesi morgundan BDP’li kadın milletvekillerinin omuzunda çıkarılarak, cenaze aracına bindirildi. Kırmızı karanfil ve güllerle donatılan tabutların, PKK bayraklarına sarıldığı görüldü. “Hepimiz Sakineyiz”, “Hepimiz Leylayız”, “Hepimiz Fidanız” yazılı dövizler taşındı.

‘Kandil’ vurgusu
DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürt halkının onurlu bir barışı istediğini ancak kendilerine teslimiyetin dayatıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Oldukça hassas bir süreçteyiz. Ey Başbakan, barışı konuşurken Kandil’i bombalıyorsun. Hem hassasiyetten söz edeceksin hem de 3 şehidimizi toprağa verirken, Fransa’dan Kürdistan’a getirirken Kandil’i bombalaman nasıl bir hassasiyettir, nasıl bir barışseverliktir? O hassasiyeti sizden de bekliyoruz. Türk halkına da seslenmek istiyorum; Başbakan barıştan söz ederken Kürt halkının üzerine bomba yağdırıyor, bunu bütün dünya bilsin.”
DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise 3 kadın devrimciye sıkılan kurşunların barışa ve İmralı sürecine sıkıldığını söyledi. Tuğluk, “Üç kadın yoldaşımız belli bir amaçla katledildi. Bu katliamda sıkılan kurşunlar kadın mücadelesine, tüm kadınlara, barışa ve İmralı’da yapılan görüşmelere sıkılmıştır. Üç Kürdistan çiçeğinin şahsında tüm Kürdistan şehitlerini saygı ile anıyoruz” dedi.

‘Özerk Kürdistan’
HDK (Halkların Demokratik Kongresi) adına BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de sözlerine, “Merhaba Kürdistanlılar” diye başladı. Tuncel, şöyle devam etti:
“Bu kurşunlar sadece Kürdistan halkına değil Türkiye halklarına da sıkılmıştır. Bu kurşunlar halklar bir arada yaşamasın diye sıkılmıştır. Ama hevesleri kursaklarında kalacak. Onlar özerk Kürdistan, demokratik cumhuriyet için çalıştılar, bizler de bunun için çalışacağız.”

Haberin Devamı

Barış önde örgüt arkada
Diğer eylemlere ve cenaze törenlerine göre az olsa da alanda KCK ve PKK bayrakları, Öcalan posterleri açıldı. Alanda barış mesajları öne çıkarılırken örgüte ait simgelere ön planda yer verilmedi.
Mitingde ve alanda 3 bine yakın BDP’li, güvenliği sağlarken, birkaç gösterici otobüsün üzerinde PKK bayrağı ve Öcalan posteri açtı. Bunun dışında huzuru bozan bir olay yaşanmadı.

Diyarbakır’da sağduyu kazandı

Demirtaş, yaptığı konuşmada ‘Artık barış zamanıdır. Bunu cenazelerimiz önünde haykırıyoruz’ dedi.

‘Bu meydan bu halk barışın güvencesidir’
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı konuşmada, barışın cesaret ve yürek işi olduğunu belirterek, “Bu halk cesurdur. O nedenle barışa hazırdır” dedi. Demirtaş, şöyle konuştu:
“Bizim üzerimizden bir kader çizilmesinin yapıldığı bugünlerde, Amed (Diyarbakır) meydanında 3 devrimci kadınının cenazeleri önünde, açıkça ifade ediyoruz. Bu halk hiçbir zaman barıştan kaçmadı. Bu analar parçalanmış bedenleri ile evlatlarını toprağa verirken bile intikam yemini etmediler. Bugün 3 yoldaşımızın aileleri intikam yemini etmiyorlar. Bu onurlu duruşu bütün dünya ne zaman anlayacak? Bu hükümet ne zaman anlayacak? Hiçbir korkumuz yoktur. Bizimle Kürt ve Kürdistan sorununu çözmek isteyenler bu halkın geniş yüreğine güvenebilirler. Bu halk Sayın Öcalan’ın arkasındadır. Bu meydan bunun tanıklığı, bunun fotoğrafıdır. ‘Artık barış zamanıdır’ diyoruz, cenazelerimizin önünde bunu haykırıyoruz.

Somut bir adım atın
Biz barış isteyen halkımızı en büyük güvence olarak görüyoruz. Bizimle muhatap olmak isteyenler neyi güvence olarak ortaya koyuyorlar, onu görmek istiyoruz. Size güvenmemiz için bir adım atın, somut politika koyun ortaya. Bakın işte Diyarbakır meydanı böyle bir şeye hazır olduğunun sinyalini veriyor. Öfkenin değil barışın dili hakim olsun istiyorsak Kürt halkına karşı aynı hassasiyeti bekliyoruz. Malatya morgunda 11 PKK’li genç, Kandil’de dağında 7 Kürt gerillasının cenazesi var. ‘Her ananın gözyaşının rengi aynıdır’ diyorsanız; ‘hem savaşırım hem barışırım’ demek olmaz.”

Haberin Devamı

Diyarbakır’da sağduyu kazandı

Haberin Devamı

BDP de, polis de sınavı geçti
Tören öncesinde ve sonrasında polis helikopterleri havadan kontrol yaptı. Tören sırasında alanın arkasındaki küçük bir çevik kuvvet grubu dışında görünebilir hiçbir yerde polis ya da polis aracının olmaması dikkati çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Diyarbakır, Mersin, Tunceli ve Kahramanmaraş’a yaklaşık 2 bin polisten oluşan takviye kuvvetin yanı sıra 40’a yakın zırhlı müdahale aracı gönderdiği bildirildi. BDP görevlileri, cenazelerin tören alanına getirilmesi sırasında kalabalığın etrafında adeta kendi “iç güvenlik” kordonunu oluşturarak, genç ve çocukları, güvenlik görevlilerine taş atmamaları ve taşkınlık yapmaları konusunda sık sık uyardı.

Diyarbakır’dan ‘başkent’ diye söz etti
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kalabalığa Kürtçe seslenerek, Diyarbakır’dan “Başkent” diye söz etti. Baydemir, “Diyarbakır ve Kürt halkı bugün yastadır. Onları başkentte misafir edin. Sakine bacı, Seyit Rıza’nın yolundadır” dedi.

Hani sosyalisttiniz?
Fidan Doğan’ın babası, Fransız hükümetinden kızının katillerinin bulunmasını isterken, “Hani sosyalisttiniz, bir an önce bu cinayeti ortaya çıkarın” diye sitem etti. Leyla Cansız’ın babası ise, “Savaş lanet bir şeydir. Türkler de bunu bilsin. Onlar sadece bizim değil, barışın şehididir” dedi.

Haberin Devamı

Barış için beyaz atkı
Cenazelerin platforma konulmasından sonra Türkçe ve Kürtçe, “Güneşin yoldaşları ölümsüzdür, Şehitler ölmez, Yaşasın Başkan Apo, PKK halktır halk burada” sloganları atıldı. Törene DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, tüm BDP’li milletvekilleri, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, sivil toplum örgüleri ve sol parti temsilcileri katıldı.

Beyaz atkılar takıldı
BDP’nin çağrısına uyanlar alana siyah giysi ve beyaz atkılarla geldi. Tören alanında, “Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz”, “Roboski’de, Paris’te acıyı öfkeye öfkeyi zafere çevireceğiz”, “Savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir”, “Siz katlettikçe biz küllerimizden doğacağız” yazılı pankartlar ile “Kürt sorunun çözüm iradesi Önder Apo’dur” pankartları taşındı.

Haberin Devamı

Zana ‘tek başına’
- BDP’li vekiller, töreni parti otobüsünde izlerken, geçen yaz aylarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme nedeniyle parti içi tartışmalara neden olan Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana töreni tek başına izlemeyi tercih etti. Parti otobüsüne binmeyen Zana, platformun arkasında durdu. Zana diğer kadın vekillerin aksine tabutların taşınmasına da katılmadı.
- Kandil’de öldürülen bir PKK’linin posteri tören alanında dikkati çekti.
- Alanda “Partizan”, “Özgürlük” ve “Sosyalizm Partisi” yazılı çelenkler yer aldı.
- Demirtaş konuşmasının sonunda “Mehmet Ali Birand’ın yaşamını yitirdiği haberini aldıklarını” belirterek, üzüntü ve başsağlığı dileğini iletti. Ancak, bir süre sonra kürsüden Birand’ın, “yoğun bakımda olduğu” düzeltmesi yapıldı.
- Cenazelerin konulduğu platformların önünde barış mesajı vermek amacıyla bir grup partili çok sayıda güvercin uçurdu.