Gündem Doğu kar altında

Doğu kar altında

02.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzurum, Ardahan, Kars ve Ağrı’da gece yarısından itibaren başlayan kar yağışı sabaha kadar sürdü. Trafikte aksamalar medyana geldi. Bingöl, Sivas, Ordu, Kastamonu ve Bolu’ya da yılın ilk karı yağdı

Doğu kar altında

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzurum, Ardahan, Kars ve Ağrı’ya kar yağdı. Gece yarısından itibaren başlayan kar yağışı sabaha kadar sürdü. Kent merkezleri beyaz örtü ile kaplanırken kışlık lastikleri takmayan büyük taşıtlar kara yollarında ulaşım durma noktasına getirdi.

Önceki akşam saatlerinde başlayan yağmur, gece yarısından sonra yerini kara bıraktı. Yoğun kar yağışı ile güne başlayan vatandaşlar sabah işyerlerine, öğrenciler okullarına giderken zor anlar yaşadı. Geceden itibaren yağan yoğun kar nedeniyle bölgede yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan TIR ve kamyon sürücüleri ise Erzurum-Ağrı karayolunda tarfiği aksattı. Araçların kayması sonucu Horasan’ın Yukarı Tahir mevkiinde araç kuyruğu yaklaşık 1 kilometreyi buldu. Kayan araçlar maddi hasarlı kazalara neden oldu.

Kar timleri görevde

Yoğun kar yağışının ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi bölgesinde oluşturulan ‘kar timleri’ ve İllerde Özel İdarelerle birlikte karayolları ekipleri kapalı yolları açmak için seferber oldu.

Muş’ta kar yağışı nedeniyle kapanan yolda 4 saat mahsur kalan 5 kişi, İl Özel İdaresi ekiplerince kurtarıldı.

Uzun bir aradan sonra karla buluşan çocuklar ise okullarının bahçesinde kartopu savaşı yaptılar. Çocuklar kartopu oynama sevinci yaşarken büyüklerde otomobilleri ve işyerlerinin önünü temizledi. Karın Doğu’ya çok yakıştığını belirten vatandaşlar, “Kar Doğu’ya çok yakışıyor. Kar sağlık için de çok yararlı. Havadaki tüm mikroplar ölür. Kar yağışı bu sene geç bile kaldı. Her mevsimin kendine göre bir güzelliği var” dediler.

Öte yandan bölgede kar yağışı olacağını önceden uyaran Meteoroloji 12’nci Bölge Müdürlüğü yetkileri kar yağışının bugün gece saatlerine kadar devam edeceğini belirti.

Haberin Devamı

Her il için saatlik hava tahmini uygulaması

Meteroloji Genel Müdürlüğünce, günlük hayatta meteorolojik olaylardan kaynaklı problemlerin önlenmesi ve zamanın daha iyi kullanılabilmesi için saatlik hava tahmini uygulamasına geçildiği bildirildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Tahmin edilen meteorolojik olayları, her il için saatlik olarak yapmak ve daha özellikli hale getirmek günlük hayatta yaşanacak problemleri en alt seviyeye çekecektir. Bu uygulamayla vatandaşlarımız günlük işlerini planlarken zamanı daha iyi kullanarak meteorolojik olaylardan kaynaklı problemlerin önüne geçebilecek” dedi. Eroğlu, toplumsal farkındalığı artırmak ve vatandaşların uyarılara en yüksek seviyede ulaşmasını sağlamak amacıyla 46 bin 500 muhtara SMS gönderme uygulamasına geçildiğini de aktardı. (AA)

Haberin Devamı

Ankara da beyaza büründü

Doğu kar altında

Ankara’da dün akşam saatlerinde başlayan hafif yağmur, yerini kara bıraktı. Başkentin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, bir süre devam etti. Kar yağışının özellikle Ankara’nın Hüseyin Gazi, Dikmen semtleriyle Pursaklar ilçesinde etkili olduğu görüldü. Ankaralılar, mevsimin ilk karını şaşkınlıkla karşıladı. (DHA)

Kayak merkezlerinde çalışmalar hızlandı

Kar yağışı ile bölgedeki Palandöken ve Sarıkamış Kayak merkezlerinde hareketli günler yaşanmaya başladı. Son hazırlıklarını yapan otel işletmecileri, sezonu azçmak için çalışmalarını hızlandırdılar. Türkiye’deki kayak merkezlerinden en fazla kar kalınlığı 20 santimetreyle Palandöken’de ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki verilere göre, Palandöken’i kar kalınlığı açısından 4 santimetre ile Hazarbaba, 3 santimetre ile Erciyes ve Samsun Ladik kayak merkezleri izledi. Kar kalınlığı Uludağ Kayak Merkezi’nde ise 2 santimetre olarak ölçüldü. (AA)

Doğu kar altında