Gündem Donörse Senindir

Donörse Senindir

08.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Organ Bağışı Haftası kapsamında düzenlenen ‘Donörse Senindir’ etkinliğine katılan Emre Altuğ, “Bir gün hepimizin bir organa ihtiyacı olabilir” diyerek organlarını bağışladı

Donörse Senindir

Türkiye’de toplam 24 bin 935 kişi organ beklerken, ülke genelinde yılda ancak 5 bin civarında organ nakli gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre bu alanda Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Öyle ki, son rakamlara göre Avrupa’da kadavradan organ nakli yüzde 28’lerdeyken, Türkiye ise bu oran ancak 7.2.

En fazla gönüllü bağış alan iller sıralamasında 44 bin kişiyle İzmir başı çekiyor. İstanbul 36 bin 12, Manisa 19 bin 33, Kocaeli 18 bin 198 ve Muğla’nın da 14 bin 483 bağışçı ile İzmir’i takip ettiği belirtiliyor. 2015’te 470 olan donör sayısı, 2016’da 568’e çıkarken, 2017 yılının bu zamana kadar olan dilimindeki donör sayısı ise 459 olarak tespit edilmiş durumda. Geçtiğimiz yıl 4 bin 922 organ nakli yapılan Türkiye’de, bu yıl itibarıyla ancak 4 bin 15 nakile ulaşıldı.

‘Toplumu aydınlatacağız’

Organ Nakli Koordinatörleri Derneği’nin Organ Bağışı Haftası kapsamında farkındalık yaratmak için dün gerçekleştirdiği ‘Donörse Senindir’ başlıklı etkinlikte de bu rakamlara dikkat çekildi. Organ bağışçısı, şarkıcı Emre Altuğ’un da katıldığı toplantıda Milliyet’in sorularını yanıtlayan Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Eyüp Kahveci, önümüzdeki günlerde STK’lar, sanat dünyası ve hekimlerin oluşturacağı ortak bir platformla siyasi partilerin kapısını çalacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dr. Kahveci, “Ülkemizde 65 bin kronik böbrek hastası diyaliz yardımı alıyor. Bu hastaların 10 bini çocuklardan oluşuyor. Sadece böbrek nakli bekleyen hasta sayımız 21 bin 569. Karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bini geçmiş durumda. Türkiye’de bazı inanışlar organ bağışının yetersiz düzeyde kalmasına yol açıyor. İnsanların birçoğu bağışçı olduğu takdirde, yaşarken organlarının alınacağı gibi yanlış düşünceye sahip. Diyanet İşleri Başkanlığı farkındalık yaratacak açıklamalar yapsa da, birçok tarikat veya cemaat insanları yanlış yönlendiriyor. Dini çekinceleri olan vatandaşlarımızın aydınlatılması için çalışmaları hızlandıracağız” dedi.

Altuğ’dan bağış çağrısı

Destek verdikleri etkinlikte konuşan Astellas İlaç Genel Müdürü Mark Dekker de, organ bağışı seviyesinin Avrupa standartlarına ulaşması için çalışacaklarını söyledi. Organlarını bağışlayan şarkıcı Emre Altuğ ise, herkesi donör olmaya davet ederek, “Başımıza gelmeyecek diye düşünemeyiz. Bir gün hepimizin bir organa ihtiyacı olabilir. Bebek, çocuk, yetişkin binlerce hasta yaşama yeniden sarılmak için umutla bekliyorlar. Onları yaşatmak organ bağışı ile mümkün. Organlarımızı bağışlayarak ihtiyacı olanlara hayat verebiliyorsak bugünden bunu yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Etkinliğe katılanlar, toplantı bitiminde bahçeye çıkarak, “Organ nakli bir gün sizin için de gerekebilir. Organ bağışı iyiliği bumerang gibi size dönsün! Donörse senindir!” mesajıyla bumerang atışları gerçekleştirdi.