Gündem Dört sinemacıya özel Oscar

Dört sinemacıya özel Oscar

05.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Oscar Ödülleri’ni veren The Academy of Motion Picture Art and Sciences (Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi), ekim ayında gerçekleşecek Governors Awards töreninde dört sinemacıyı, sektöre katkılarından dolayı özel ödülle onurlandıracak.

Dört sinemacıya özel Oscar

27 Ekim’de Akademi tarafından 11’inci kez düzenlenecek olan Governors Awards’ta ödüllendirilecek isimler 1 Haziran günü yapılan oylamayla belirlendi. David Lynch, Wes Studi, Lina Wertmüller ve Geena Davis, söz konusu törende özel Oscar alacak sinemacılar. Lynch, Studi ve Wertmüller’e Onur Ödülü; Geena Davis’e ise Yardımseverlik Ödülü verilecek.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada, Geena Davis’in medyada cinsiyet eşitliği için yaptığı çalışmalar dolayısıyla Jean Hersholt Humanitarian Award’a layık görüldüğünün altı çizildi. Şimdiye dek filmleri 13 dalda Oscar’a aday gösterilen ama heykelciği hiçbir zaman kazanamayan David Lynch de ilk Oscar’ını bir Onur Ödülü olarak alacak. Akademi’nin açıklamasında “The Elephant Man”, “Blue Velvet” ve “Eraserhead” gibi klasiklere imza atan yönetmenin 1977’den beri hemen her filminin kült mertebesine eriştiğinin altı çizildi. Oyuncu Wes Studi, özellikle 30’u aşkın filmde Amerikalı yerlileri canlandırdığı performanslarıyla sinemanın yakın tarihinde kendine yer edinen bir isim. Studi, Vietnam Savaşı’nın sonrasında Amerikan yerlilerine dair politikalara karşı sesini yükselten ve aktif olarak protestolarda ve eylemlerde görev almıştı.

Haberin Devamı

Gecede ödüllendirilecek bir diğer sinemacı olan Lina Wertmüller de Oscar tarihin En İyi Yönetmen dalında aday gösterilen ilk kadın sinemacısı.