Gündem Dosya ‘Bu adam ölecek’ diye bağırıyor

Dosya ‘Bu adam ölecek’ diye bağırıyor

09.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.

Dosya ‘Bu adam ölecek’ diye bağırıyor

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada eski emniyet müdürü Ercan Demir savunmasında “İçine düşürüldüğümüz duruma bakar mısınız? Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Darbeyi eniştemden öğrendim’ dedi. Sayın Başbakan, ‘Zafiyeti var’ dedi. Siz o zaman işiniz olmayan işlerle uğraşır mahkemeyi manipüle eden belgeleri düzenlemekle uğraşırsanız tabi ki bunları duymazsınız” dedi. Çapraz sorgusuna geçilen Demir’e, Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, şunları söyledi: “Dink’in o dönemlerde, o atmosferde ciddi ölüm tehdidi aldığı belli. Trabzon’da görev yaptığınız dönemde size belgeler getiriliyor. Klasörlerde kronolojik sıraya giderseniz dosya zaten bağırıyor. Diyor ki, ‘Bu adam ölecek’. Fiziki takip, yazışma belgeleri var. ‘Tedbir alın’ deniyor. Roman gibi okusanız, son sayfaya gelmeden, ilk 50 sayfada ne olacağı, Hrant Dink’in öldürüleceği belli. Kişisel olarak soracağım. Senin düşüncene göre bu işin sorumluları kim?”

Haberin Devamı

‘Kimse katil aramıyor’

Demir, “Bana göre bu olayın 5 boyutu vardır. Trabzon Emniyeti’nin ilk yarısı Engin müdür zamanı, ikinci yarısı Faruk müdür zamanı, İstihbarat Daire Başkanlığı ayağı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ayağı ve beşincisi de Jandarma ayağı... Bu olay emniyetin iç kavgası durumuna dönüştü. Avukatlar kusura bakmasın kimsenin katil aradığı yok” dedi. Mahkeme başkanı, “Döneminizde rapor yazılıyor, ‘Dink öldürülecek’ diye. Şubat ayında yazılan raporda, ciddi bir olay olduğunu fark ettiniz. İstanbul’a iletildi bu durum Engin Dinç’in yazısıyla. Bu adam, İstanbul’da ölüm atmosferinde davaları olan, duruşmalara katılan bir adam. Nisan’dan, öldürüleceği Ocak ayına kadar 7 ay geçiyor. Bu dönemde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü olarak ne yaptınız?” diye sordu. Demir bu soruya ise, “Raporların varlığı, görüşüldüğüne delalet eder. Temas var, telefon trafiği var. Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunun 78. sayfasında, Yasin Hayal ve Ercan Tuncel’in teknik takip altında olmalarına rağmen, Hayal ve Tuncel’in, Ogün Samast ile irtibatına rastlanmadığı belirtiliyor. Devam eden süreçte yeni bilgi yok. İstanbul’da hedef olmuş bir kişiyle ilgili, ‘risk’ denilse bile, birilerinin koruması gerekmiyor mu?” şeklinde cevapladı. Ertelenen duruşma bugün de Demir’in çapraz sorgusuyla devam edecek.

Haberin Devamı

5 jandarmaya tutuklama istemi

Dink’in ölümüyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 asker adliyeye sevk edildi. Dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileri Rahmi Özer, Mustafa Küçük, Musa Yıldırım, Mikdat Özbek, Emre Cingoz savcılık ifadelerinin ardından tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Yazarlar