Gündem Dr. Öz’den siyasetçilere kötü haber!

Dr. Öz’den siyasetçilere kötü haber!

06.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaz tatili için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Öz, yeni sağlık formüllerini anlattı. Kilo aldıran 5 büyük hataya karşılık kilo vermenin 7 sihirli formülünü açıklayan Öz, 1 yıllık siyasetin insan hayatından 2 yıl aldığını da söyledi...

Dr. Öz’den siyasetçilere kötü haber

Bu yıl da her yıl olduğu gibi yaz tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelen kalp doktoru Prof. Dr. Mehmet Öz, önceki akşam Reina’da gazetecilerle bir araya gelerek sağlıkla ilgili yeni bilgileri paylaştı. Bu yıl 3. kez Emmy ödülü kazanan “The Doctor Oz Show”un başarılı sunucusu Prof. Dr. Mehmet Öz, 1 yıllık siyasetin insan hayatından 2 yıl aldığını altını çizdi.
Öz, Sağlık Bakanlığı’nın obezite konusunda çok ciddi çalışması gerektiğini de belirterek, “Sağlıksız bir ülke zengin olamaz. 20 yaşındaki çocukların kolesterolü yüksek, sağlıksızlar. Türkiye obezite sorunuyla başa çıkamazsa başarılı olamaz, Sağlık Bakanlığı’nın obeziteye karşı başlattığı mücadeleye destek veriyorum. Hekim olan Sağlık Bakanı bu konuyu iyi biliyor. Türkiye’de insanlar egzersiz yapmıyor ve formsuzlar. Uçaktan indikten sonra baktım. Yeşilköy’den Ortaköy’e kadar spor alanı yok. Burada bir Yıldız Parkı var fakat kimsenin de orada koştuğunu görmedim. Yani Türkiye’de insanlar yemek yemekten değil sporsuzluktan kilo alıyor. Sağlıklı yolun kolaylaştırılması lazım. Mesela sitelere yürüyüş yolu konulması gerekir” dedi.
Siyasete girmeyi düşünüp düşünmediği sorulan Öz, net bir cevap vermedi ancak “Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız siyaseti zamanında bırakmalısınız. 1 yıl siyaset yapan kişinin ömründen her yıl 2 yıl gidiyor” uyarısında bulundu.
Öz, kilo aldıran 5 büyük hataya karşılık kilo vermenin 7 sihirli formülünü de açıkladı.

Sağlıkla ilgili 7 ölümcül hata
1- SABAH ESNEME YAPMAMAK: Esneme hareketleri yapmanın kalp krizi riskini azaltma, stresi hafifletme ve kan dolaşımına yardımcı olması gibi birçok faydası vardır.
2- SABAH KAHVALTISINI İHMAL ETMEK: Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu herkes duymuştur ve bu doğrudur. Kahvaltıyı öğün olarak atlamanın birçok negatif sonucu vardır.
3- GEÇ KALMAK: Bir yere geç kalmak hayatınıza önemli derecede stres ekler. Kronik enflamasyona ve yüksek tansiyona sebep olabilir. Yıllar geçtikçe kalp kaslarınız kalınlaşabilir, bu da yaşınız ilerledikçe bir çok sağlık problemine sebep olur.
4- BİLİNÇSİZCE YEMEK: İş yerinde birçok kişi öğleden sonra saat 3 civarında bir şeyler atıştırma ihtiyacı duyar. Bu atıştırmalık genelde kalori yüklü olup bilinçsiz yeme kategorisine girer. Vücudumuza ne aldığımızı düşünmeden bir şeyler yemektir.
5- ÇOK FAZLA OTURMAK: İstatistikler iş yerinde her oturduğumuz saatin ölüm oranını yüzde 11 artırdığını göstermiştir. Tüm gün oturduğunuz süre içinde 30 dakikalık bir aktivite zamanı yaratın.
6- AİLE VE ARKADAŞLARDAN KOPMAK: Arkadaşlardan kopuk yaşamanın birçok sonucu vardır. Sevdiklerinizden izole yaşamak, bir stres kaynağıdır ve stresle sağlıklı ve yapıcı bir şekilde baş etmenizi engeller.
7- DÜZENLİ UYUMAMAK: Belirli bir uyku saati düzenine ve ritüeline sahip olmamak, kalitesiz ve yetersiz bir uykuya sebep olur. Yeterli uyku uyumamak diyabet hastası olmakla eşdeğerdir

Haberin Devamı

KİLO ALDIRAN 5 BÜYÜK HATA
1- DİYET GAZLI İÇECEK TÜKETMEK: Diyet gazlı içecekler sadece ağzınızda bir tat oluşturur, içeriğinde yapay tatlandırıcılar olduğu için aslında vücudunuzun tatlı ihtiyacını karşılamaz. Yerine bir bardak maden suyunun içine limon veya lime ekleyerek için.
2- ÇOK FAZLA KALORİ AZALTMAK: Beslenmenizden çok fazla kalori azaltmak, aslında sizi şişmanlatır. Haftada 500 gram kilo vermek için beslenmenizden haftalık 3 bin 500 kalori kesmeniz demektir.
3- MAKARNALARIN ÜZERİNE EKLENEN YAĞ VE SOSLAR: Makarna yemek sizi şişmanlatmaz. Kilo aldıran şey yediğiniz miktar ve üzerine eklediklerinizdir. Doğrusu, makarnanın üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ekleyebilirsiniz.
4- AKŞAMLARI FAZLA YEMEK: Akşam 08.00’den sonra hiçbir şey yememeyi bir kural haline getirin demiyorum. Ancak, akşam genellikle daha fazla yemeye meyilliyiz ve yerken aldığımız kalori miktarını doğru hesaplayamıyoruz. Aslında size kilo aldıran yemek saatiniz değil, alınan kalori miktarındaki yanlış hesaplamadır.
5- YAĞI AZALTILMIŞ GIDALARI TÜKETMEK: Besinden yağ oranı düşürüldüğü zaman tadı azaldığı için, ekstra şeker veya kimyasallar ekleyerek, tadı geri kazandırılmaya çalışılır. Bu katkı maddeleri tam yağlı yiyecekleri yemekten bile daha fazla şişmanlatır.

Haberin Devamı

GÜNDE 10 BİN ADIM ATIN
Dr. Öz, her insanın günde 10 bin adım atması gerektiğinin altını çizerek, bunu yapmayanların ömrünün yüzde 11 oranında kısaldığını belirtti. Çocukların dahi 10 bin adım atması gerektiğini belirten Öz, bunun için kendisinin çocuklarına bilgisayarı yasakladığını da aktardı. Öz, “Oturarak çalışan bir insana göre benim ömrüm yüzde 11 daha fazla. Oturman şart değilse oturma daha iyi” dedi.

Kilo problemini çözecek 3 mucize öneri
1- GÜNE BU KARIŞIMLA BAŞLAYIN: Bu karışım hem lezzetli, hem de metabolizma hızlandırıcı bir kahvaltılık. Bu karışım süzme yoğurt, muz, çilek, tatlandırılmamış hindistan cevizi, çekilmiş keten tohumu ve benim gizli malzemelerinden biri; matcha yeşil çay tozu (pudrası). Bu karışımı yedikten sonra güne yağsız protein ve iyi yağlarla başlamış olacaksınız.
2- KALORİ ALIMINI SABİT TUTMAYIN: İstikrarlı bir şekilde rejiminize devam ediyor olabilirsiniz ancak her gün aynı miktarda kalori almak kilonuzun aynı yerde kalmasına neden olabilir. Örneğin, vücudunuz kendini günde 1200 kaloriye alıştırır ve zayıflamayı durdurur. Kilo vermeye devam etmek için, aldığınız kalori miktarını çeşitlendirin.
3- SUYU “YİYİN”: Yapılan son bir araştırma, su içeren yiyecekleri tüketen kadınların ilk 6 ayda düşük yağ diyeti uygulayan kadınlardan yüzde 33 daha çok kilo verdiğini gösterdi. Hem su açısından zengin hem de besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin. Kavun gibi meyveler ve kereviz, yeşil marul gibi sebzeler bol miktarda su ve vitamin içerir. Düşük sodyumlu et suyundan yapılan çorbalar da iyi bir seçenek olabilir. Bol su içeren besinleri tüketerek aslında hem daha çok yiyecek tüketmiş hem de aynı zamanda kaloriyi azaltmış olursunuz.

Haberin Devamı

SABAH YAĞ YAKMAK İÇİN İDEAL KARIŞIM
Öz, kilo verebilmek için bir formül isteyenlere ise şu kahvaltılık karışımı önerdi: “Her zaman yaptığınız kahvaltı yerine güne bu metabolizma hızlandırıcı karışımla başlayarak sabahtan yağ yakmaya başlayın. Protein açısından zengin ve iyi yağlar içeren bu karışım matcha yeşil çay, dolayısıyla biraz da kafein içeriyor. Böylece güne enerjik ve taptaze bir başlangıç yapmış oluyorsunuz. Bu karışım kilo vermesi duraklayanların tek ihtiyacı olan şey olabilir.”
Malzemeler:
- 1 Bardak az yağlı süzme yoğurt
- 1 muz
- 1 bardak çilek
- Bir tutam tatlandırılmamış hindistan cevizi
- Çekilmiş keten tohumu (istenilen miktarda)
- Bir tutam matcha yeşil çay tozu (pudrası)