Gündem DSİ: İstanbul’da 3 ay daha su var

DSİ: İstanbul’da 3 ay daha su var

13.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuraklık endişesinin yaşandığı megakent için DSİ, “İstanbul’da üç ay kadar daha su var. Bir sorun olmayacağını düşünüyoruz. Aralık, ocak, şubat aylarında o barajları dolduracağız” denildi

DSİ: İstanbul’da 3 ay daha su var

Yağış olmaması nedeniyle ciddi kuraklık endişesi yaşanırken, DSİ’den çarpıcı açıklama geldi. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, “Hesaplarımıza göre İstanbul’da üç ay kadar daha su var, herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz” dedi. Kasap, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda şunları söyledi:

TAŞKINLARA BENT FORMÜLÜ: Belediyelerle şehir taşkınları tehlike haritaları oluşturuldu. Bu bölgelerde baraj yıkılma ve taşkın alanı analizleri yapılıyor. Doğu Karadeniz’den başlayıp ülke çapında geçirgen bentler yapıyoruz. Amaç; üst havzadan gelen hatta heyelanlarla gelen ağaçları ve orman emvali malzemeyi önce tuzaklayıp aşağıya inmesini engelliyoruz.

9 BİN 957 TAŞKIN TESİSİ: Bugüne kadar yaptığımız taşkın testleriyle yaklaşık 11,52 milyar TL ülke ekonomisine katkı sağlamış durumdayız ve 9 bin 957 adet taşkın tesisi ile 12 milyon 121 bin dekar tarım arazisini taşkınlardan korumuş oluyoruz.

BARAJLAR FAY HATTINDA DEĞİL: Bugüne kadar bin 393 depolama tesisi inşa ettik; bunlardan bin 376’sı baraj ve 17’si gölet. Ayrıca, 394 depolama tesisinin inşaatı sürüyor. Hiçbir barajımız aktif fay hattı üzerinde yer almıyor. 2 bin 475 ila 10 bin yılda bir gelebilecek en yüksek deprem ivmelerini dikkate alıyoruz.

ERKEN UYARI SİSTEMİ: Erken uyarı sistemleri yerleştiriyoruz yani bir yıkılma veya herhangi bir baraj hasarı esnasında yerleşimlere uyarı sağlayacak şekilde. Bunları özel HES’lere zaten yerleştirdik, kendi barajlarımıza da yerleştiriyoruz.

ILISU BİR YILDA 1,9 MİLYAR KAZANDIRDI: Hasankeyf konusunda, Ilısu Barajı yapıldı. Hem stratejik konumu var hem de 1.200 megavat kurulu gücüyle Atatürk Barajı’ndan sonraki en büyük ikinci baraj niteliğinde, sene başından bu yana 1,9 milyar ülke ekonomisine katkı sağladı. Yani Ilısu Barajı, harcadığımız parayı altı sene içerisinde çıkarıyor.

İSTANBUL’UN SUYU VAR: (Muhalefetin, ‘İstanbul’da barajların su seviyesi yüzde 22,4’e düştü, ciddi kuraklık var’ çıkışı üzerine) Hemen hemen her 10 yılda bir bu kuraklık yaşanıyor. Hesaplarımıza göre ,İstanbul’da üç ay kadar daha su var ve zaten ekim, kasım aylarından itibaren yağışlarla beraber su toplanıyor ve dolayısıyla bundan sonra da herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Yani aralık, ocak, şubat aylarında mutlaka gelen yağışlarla barajları dolduracağız.

Yazarlar