Gündem Dubai’nin Burj Halife rekoru

Dubai’nin Burj Halife rekoru

02.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni yıl dünyanın pek çok kentinde renkli havai fişek gösterileriyle kutlandı. Çin’de 36 kişinin öldüğü sahte dolar izdihamı üzüntü yarattı. Dubai’de ise 828 metre yüksekliğindeki Burj Halife, 70 bin LED?panelle donatıldı; aydınlatma sistemi rekor kırdı

Dubai’nin Burj Halife rekoru

Dünyanın birçok ülkesi yılbaşına tüm coşkusuyla girerken Çin’de yaşanan izdiham kutlamalara gölge düşürdü. 36 kişinin öldüğü izdihamda 47 kişi de yaralandı. Yılbaşı coşkusunun en çok yaşandığı yerlerden biri de yine Dubai oldu. Dünyanın en yüksek binası Burç Halife, 70 bin LED panelle kaplanarak bugüne dek LED sistemleriyle aydınlatılan en büyük bina olarak rekor kırdı. İşte İngiltere’den Almanya’ya, Fransa’dan Irak’a dünyadan yılbaşı manzaraları:
* Dubai’de yeni yıl binlerce kişinin katılımıyla dünyanın en yüksek gökdeleni olan Burç Halife’nin önünde kutlandı. Yüz binlerce insan 828 metre uzunluğa sahip Burç Halife’nin önünde toplanırken yeni yılın ilk dakikalarıyla birlikte yapılan havai fişek ve ışıklandırma gösterilerini izledi. Özellikle Burç Halife’nin etrafına yerleştirilen 70 bin LED panelin kullanıldığı ışık gösterisi izleyenleri büyüledi. Dubai Burj Halife aydınlatma sistemiyle bu şekilde aydınlatılan en büyük bina olarak dünya rekorunu kırdı. Burç Halife’ye bakan Starbuck’s şubesi bir kahve için 130 dolar isterken restoranlar da kişi başı 300 dolarlık menüler sundu. Dubai, geçen sene de dünyanın en büyük havai fişek gösterisi ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmıştı.
* Avustralya’nın Sidney kentinde yaklaşık 1,5 milyon kişinin izlediği havai fişek gösterisinde ana tema tropikal atmosfer oldu. Gökyüzü havai fişek patlamalarıyla şekil bulan palmiye ağaçlarıyla süslendi. Gösterilerde geçen Aralık ayında yaşanan rehine krizinde ölen iki kişi de anıldı.
Hong Kong’da protesto
*
Hong Kong’da aylardır sokaklarda Çin hükümetini protesto eden göstericiler, yeni yılda da sokaklara döküldü. Protestocular 2015 yılına gösterilerin simgesi haline gelen sarı şemsiyelerle girdi.
* Endonezya’nın başkenti Cakarta’da, geçtiğimiz günlerde düşen AirAsia uçağında hayatını kaybedenleri anmak için yeni yıla girerken sokaklarda mumlar yakıldı.
* Nijerya’nın Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey bölgesinde ise yeni yıl ilk defa havai fişek gösterileriyle kutlandı. Gösteri sırasında Kano şehrinde güvenlik güçleri düzeni sağlamakta zorlandı. Yılın ilk günü ise bir kiliseye saldırı düzenlendi.
* ABD’nin New York kentinde kutlamaların merkezi Times Meydanı oldu. Meydanda dondurucu soğuğa rağmen toplanan yaklaşık bir milyon kişi, kristal küre törenini yerinde izledi. Aralarında Taylor Swift’in de bulunduğu şarkıcılar meydanda konser verdi.
Havai fişekler gökyüzünü aydınlattı
* Danimarka’da yeni yıl kutlamaları sırasında yaşanan iki ayrı havai fişek kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi ağır yaralandı. Başkent Kopenhag’ın Radhuspladsen Meydanı’ndaki kutlamalarda çoğunluğunu turistlerin oluşturduğu on binlerce kişi eğlenerek yeni yıla girdi. Kuzey Jylland’da Assens ile Skjellerup yerleşimlerinde yaşanan iki ayrı olayda açık arazide havai fişek patlatmaya çalışan kişiler patlayıcıların infilak etmesiyle ağır yaralandı. İki olayda yaralananlardan 3’ü hayatını kaybederken, durumları ağır 2 kişi ise helikopterle Kopenhag’daki hastanelere sevk edildi. Olay yerlerine gelen bomba ekipleri incelemelerini sürdürüyor.
* Senegal’in başkenti Dakar’da yeni yıl, binlerce kişinin katıldığı havai fişek gösterileriyle karşılandı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan binlerce Senegalli, 23.00’dan itibaren trafiği keserek, kutlamalara başladı. Hava sıcaklığının 22 derece olmasının da etkisiyle katılımın yoğun olduğu kutlamalarda sokağa çıkanlar yollara taşınca şehir içinde trafik saatlerce durdu. Havai fişekler, adeta geceyi gündüze çevirdi.
* Hollanda’da yeni yıl coşkuyla karşılandı. Özellikle Rotterdam ve Amsterdam’da toplanan on binlerce kişi, senenin ilk gününü havai fişek gösterileri eşliğinde dans ederek kutladı. Rotterdam’daki ünlü Erasmus köprüsü üzerinde gerçekleştirilen geleneksel havai fişek gösterisini Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb’ın yanı sıra 40 bine yakın kişi izlerken, yoğun ilgiden dolayı kentin merkezinde trafik yoğunluğu yaşandı.
* Almanya’da, başta başkent Berlin olmak üzere Hamburg, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Münih kentlerinde halk kent meydanlarına toplanarak havai fişek gösterilerini izledi. Berlin’de Brandenburg Kapısı ile Zafer Anıtı arasındaki “17. Juni” adlı caddede 6 bin havai fişek patlatıldı. Öte yandan Almanya’da yılbaşı gecesinde meydana gelen olaylarda en az beş kişi hayatını kaybetti.
Bir mahalle yangında yok oldu
* Filipinler’in başkenti Manila’da yılbaşı kutlamalarında yakılan maytapların gecekondu mahallelerinde yol açtığı yangın üç kişinin hayatını kaybetmesine, yaklaşık bin evin yanmasına neden oldu. Manila’nın Quezon banliyösünde yılbaşı kutlamalarında kullanılan maytaplar, şiddetli rüzgarın da etkisiyle bölgedeki binlerce gecekondunun yanmasına yol açtı. Dar sokaklar nedeniyle itfaiye ekipleri yaklaşık 6 saat süren yangına müdahale etmekte zorlandı.
* İngiltere’nin başkenti Londra’da yeni yıl kutlamaları büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 bin kişi soğuk havaya rağmen Londra’daki Thames Nehri kenarında ‘Big Ben’, ‘London Eye’ ve parlamentonun yanında havai fişek gösterisini izlemek için toplandı. Saatler 00.00’a yaklaştığında ise herkesi geri saymaya davet etti. Big Ben’in çanlarının ardından muhteşem havai fişek gösterisi başladı. Londra’daki muhteşem havai fişek gösterisi, bu yıl 11 dakika sürdü. Gösteride 6 ton havai fişek kullanılırken, 30 ton malzeme kullanıldığı belirtildi. 85 organizasyon gecenin planlanmasında görev alırken, 3 bin özel güvenlik görevlisi hizmet verdi.

Haberin Devamı

Paris ışıklar içinde

Fransa’nın başkenti Paris, yeni yılı Champs-Elysees Bulvarı’nda düzenlenen ışık gösterileri ile karşıladı. Champs-Elysees Bulvarı’nda bulunan Zafer Takı’nda (Arc de Triomphe) yapılan yeni yıl kutlamalarına yaklaşık 300 bin kişi katıldı. Zafer Takı’na ilk kez kurulan özel bir projeksiyon sistemiyle yeni yıla girilirken, renkli ışık oyunları sergilendi.

Bir gecelik eğlence

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ile mücadele eden Irak’ta ise hükümet, gece sokağa çıkma yasağını bir günlüğüne değiştirerek halkın sokaklarda eğlenmesine izin verdi. Bağdat’ta yaklaşık 10 yıldır geceleri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bağdat sokaklarında gençler Noel Baba kostümleriyle dans ederken görüntülendi.

Haberin Devamı

Yeni yılı denizde karşıladılar

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bulunan Copacabana Plajı yılbaşı kutlamalarının en hareketli yaşandığı yer oldu. Plaja toplanan yaklaşık 1.5 milyon kişi sahilde yapılan havai fişek gösterilerini izleyerek yeni yıla girdi. Bazı turistler yeni yılı suyun içinde karşıladı.