Gündem Dünya Barış Günü'nde barış zinciri

Dünya Barış Günü'nde barış zinciri

01.09.2013 - 19:04 | Son Güncellenme:

Ankara Kuğulu Park'ta toplanan bir grup, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle barış zinciri oluşturdu. İstanbul ve Diyarbakır'da da barış mitingi yapıldı.

Dünya Barış Gününde barış zinciri

Kuğulu Park'ta oluşturulan barış zincirine yaşlı genç çok sayıda insan katıldı. Zinciri oluşturan gruplar Kuğulu Park'tan çıkarak Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde el ele tutuşarak yürümeye devam etti.

Haberin Devamı

"Savaşa hayır" sloganları ile yürüyen gruba çevrede bulunan vatandaşlar alkışlarla, yoldan geçen araçlar ise kornalarla destek verdi.
Grupta bulunan bazı eylamciler yola sprey boyayla "savaşa hayır" yazdı. Yürüyüş, grubun Bestekar Sokak ve Kennedy Caddesi üzerinden tekrar kuğulu Parka gelinmesiyle son buldu.

İSTANBUL'DA BARIŞ MİTİNGİ
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla BDP, ESP, EMEP, SDP, EHP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, DİSK ve KESK’in de katılımıyla Kadıköy’de miting düzenlendi. Burada konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye’de insanlar savaş istemiyor. Sokakta AKP’liye, BDP’liye, CHP’liye kime sorarsanız sorun, savaş istemiyor. Ankara’daki bir grup elit siyasetçi dışında savaş çığırtkanlığı yapan yok" dedi.

Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus önünde toplanan gruplar, iki koldan Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. "Gezi’den Lice’ye barış için mücadeleye" sloganıyla düzenlenen miting için meydana yürüyen gruplar, burada oluşturulan polis arama noktalarından geçerek alana girdi.

"TÜRKİYE’DE İNSANLAR SAVAŞ İSTEMİYOR"
Mitinge BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu Üyesi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel katıldı. Selahattin Demirtaş, yapacağı konuşma öncesinde, " "Bugün Türkiye’nin dört bir tarafında alanlarda, meydanlarda olan herkesin hükümetten beklentisi, içeride ve dışarıda, barış politikasının samimi bir şekilde izlenmesi, sahiplenilmesidir. Türkiye’de insanlar savaş istemiyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sokakta AKP’liye, BDP’liye, CHP’liye kime sorarsanız sorun, savaş istemiyor. Ankara’daki bir grup elit siyasetçi dışında savaş çığırtkanlığı yapan yok. Halk bu kadar barış sevdalısı, barış yanlısıyken, hükümetin, toplumun aleyhine ısrarla bölgesel bir savaşı dayatmasının büyük bir çelişki olduğunu artık hükümet görmelidir. Halkın barış çağrıları, hükümet barış politikası izlerse hükümete büyük destek olur. Ama savaş politikalarını sürdürmeye devam ederse de, bu halkı her yerde karşısında görmeye devam edecek bu hükümet."

BARIŞA ULAŞABİLMENİN TEK YOLU BARIŞ İÇİN MÜCADELE ETMEKTİR

Demirtaş, 1 Eylül Dünya Barış Günü için de, "Umut ediyorum ki, gerçek anlamıyla kutlamaya dönüşebilecek, yürekten kutlayabileceğimiz günler gelsin. Bugün, burada 1 Eylül Barış Günü’nü kutlayamıyoruz. Çünkü, yanıbaşımızda halen kan akıyor. Mısır’da, Suriye’de, Irak’ta, dünyanın birçok bölgesinde savaşlar devam ediyor. Ama barışı yakalayabilmenin, barışa ulaşabilmenin tek yolu barış için mücadele etmektir. Sadece barış sloganarıyla, çağrılarıyla barış gelmiyor. İşte bugün alanlarda, meydanlarda olanlar bu işi yapıyor. İnşallah en kısa zamanda barışı, 1 Eylül’ü kutlamayla ve büyük bir sevinçle karşılayacağımız günleri de göreceğiz" şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR'DA DA MİTİNG VARDI
Diyarbakır'da, 1 Eylül Dün Barış günü nedeniyle BDP'nin çözüm sürecine ve Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesine dikkat çekmek amacıyla düzenlenlediği miting başladı. Kürt Ulusal marşı olarak kabul edilen Ey Rakip'in okunması ile başlayan mitingte, Abdullah Öcalan posterleri, PKK ve PYD flamaları taşındı.

Diyarbakır İstasyon meydanındaki miting, sıcak hava şartları nedeniyle bir saat gecikmeli başlarken, saat 17.00 itibariyle BDP'liler alanda 50 bin, polis yetkilileri ise 10 bin kişinin olduğunu belirtti. Miting için istasyon meydanına çıkan yollarda arama noktaları oluşturuldu. Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Taranseksüel (LGBT) üyeleri arama noktalarında aranmak istenmedi. Polisin kendilerini aramasını istemeyen LGBT üyelerinden biri, "Eşcinsel polisiniz yok mu? diye arama noktasındaki görevlilere soru sordu. Bir polis müdürü, "Öyle bir durum yok" dedi. Yaşanan arama krizi, erkek LGBT üyelerinin aranmadan alana girmesi ile sona erdi. Mitingte ilk konuşmayı BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt yaparken, sık sık Abdullah Öcalan lehine slogan atıldı. İl başkanı Zümret, "Sayın Öcalan gelecekte bu meydanda halkıyla birlikte olacak"dedi.