Gündem Dünyanın ‘hız’la imtihanı

Dünyanın ‘hız’la imtihanı

07.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Otoban hız limitleri Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde tartışma konusu. Bu konuda Almanya, hız yapmayı sevenlerin “cenneti” olarak nitelense aslında o kadar da “limitsiz” bir ülke değil.

Dünyanın ‘hız’la imtihanı

Levent KÖPRÜLÜ - Almanya’da “sınırsız hız” yapılabilen otoban sayısı hayli az. Buna karşılık, sınır olmadığı belirtilen otobanlarda bile maksimum 130 km/s ile gidilmesi öneriliyor. Ayrıca pek çok otobanda ve yolda hız sınırları değişiklik gösterebiliyor ve katı bir şekilde denetleniyor. Belirlenmiş hız limitini 1 km/s bile aşmanız, ceza almanıza yetiyor. Şayet belirlenen hız sınırını, örneğin yüzde 40 ya da 50 aşmış iseniz, para cezasının yanı sıra ceza puanı ve buna ek olarak ehliyetinize en az 1 ay el konulması gibi uygulamalar da söz konusu. Avrupa geneline bakıldığında, bazı istisnalar dışında hız limitlerinin 110 km/s ile 130 km/s arasında değiştiği görülmekte. Bulgaristan gibi ülkelerde ise bu sınır 140 olarak belirlenmiş. ABD kıtası ise, hız limitlerinin sıkı sıkıya denetlendiği yerlerden. ABD’de otoban hız limitlerinin 90-130 km/s arasında değiştiğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Avrupa’da sadece otoyolların değil, fabrikadan çıkan yeni otomobillerin de “düşük hız limitlerine sahip olması” gibi bir uygulamaya da gidiliyor. Nitekim bazı markalar, araçlarını 180 km/s’yi geçmemek üzere programlıyor.