Gündem E-Devlet şifresi unutulduğunda ne yapılması gerekiyor?

E-Devlet şifresi unutulduğunda ne yapılması gerekiyor?

28.03.2016 - 10:26 | Son Güncellenme:

E-Devlet kapısından yapılacak olan işlemler için E-Devlet şifresine ihtiyaç vardır. E-Devlet şifresi PTT'den alınan bir şifredir. Peki alındıktan sonra E-Devlet şifresi unutulursa ne olur? İşte cevabı.

E-Devlet şifresi unutulduğunda ne yapılması gerekiyor

İnternet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte ülkemizde gelişen internet teknolojine ayak uydurmuştur. Her geçen gün internet uygulamalarını geliştiren kurumlar bulunmaktadır. Vatandaşlarda gelişen internet teknolojisinin rahatlığına alıştıktan sonra bir çok işlemini internet üzerinden gerçekleştirmeye başlamıştır. Vatandaşlar internet üzerinden fatura ödeme, sorgulama işlemleri, hesaplama işlemleri gibi bir çok işlemi gerçekleştirebilmektedir. Çoğu kurum internet uygulamasını geliştirdiği için vatandaşlar bu internet uygulamaları sayesinde işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Devlet bu internet uygulamalarını tek bir çatı altında toplayarak bir sistem geliştirmiştir. E-Devlet sistemi adı verdiği bu sistemde ülkemizde bulunan çoğu kurum ve kuruluşun internet uygulaması yer almaktadır.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet sistemi vatandaşlar için büyük rahatlık olmuştur. Vatandaşlar E-Devlet sistemi sayesinde farklı kurumlara gitmelerine gerek kalmadan yada farklı kurumların internet uygulamalarına girmelerine gerek kalmadan tek bir sisteme giriş yaparak işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Bu sistem 2008 yılında kurulmuştur. Devlet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verdiği yetki ile E-Devlet sistemini kurmuştur. E-Devlet sistemi devletin resmi internet sitesi olarak adlandırılsa da sadece çoğu uygulamanın, bakanlığın, şirketin, kurumun, kuruluşun ve bazı belediyelerin internet uygulamalarının yer aldığı bir sistemdir. E-Devlet sistemi ilk kurulduğu yıllarda çok az hizmet vermekteydi. Ama her geçen yıl daha da hizmet eklenmiştir. Şu an E-Devlet sisteminde 1.424 hizmet ve 223 kurum yer almaktadır. Ayrıca bu sistemde 26 milyon 873 bin 985 kayıtlı kullanıcı yer almaktadır. Bu sayılar her geçen gün bir artış içindedir.

E-Devlet sisteminde 3 ana bölüm bulunmaktadır. Ana sayfaya giriş yaptığınızda sol tarafta sizi 3 ana bölüm karşılamaktadır. Kamu kurumları, belediyeler ve E-Hizmetler bölümünden işlem yapmak istediğiniz kurum ve kuruluşları bulabilirsiniz. Kamu kurumları bölümünde E-Devlet sisteminde yer alan bütün kamu kurumları yer almaktadır. Bu bölümde genellikle ülkemizde yer alan bakanlıkların internet uygulamaları yer almaktadır. Bu bölümde Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, İç işleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı gibi bakanlıkların internet uygulamaları yer almaktadır. Bu internet uygulamalarından bilgi edinebildiğimiz gibi bazı bakanlıkların internet uygulamalarından da işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ana sayfada yer alan diğer bir bölüm ise belediyeler bölümüdür. Bu bölümde E-Devlet sisteminde yer alan belediyelerin internet uygulamaları yer almaktadır. Şu an bütün belediyelerin internet uygulamaları yer almasa da gün geçtikçe belediyelerin internet uygulamaları eklenmektedir. E Devlet sisteminde yer alan ve bütün hizmetlerin yer aldığı bölüm ise E-Hizmetler bölümüdür. E-Hizmetler bölümünde E Devlet sisteminde yer alan bütün internet hizmetleri bulunmaktadır. Bu bölümden vatandaşlar ulaşmak istediği kurum ve kuruluşlara ulaşabilirler. Bu bölümde bir çok internet hizmeti yer aldığı için işlem yapmak istediğiniz kurumu bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden E-Hizmetler bölümüne girdikten sonra sol taraftaki harflerden işlem yapmak istediğiniz kurum veya kuruluşun baş harfini seçerek kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Yada üst tarafta yer alan arama bölümüne direk yazarak işlem yapmak istediğiniz yeri seçebilirsiniz. Ayrıca E-Hizmetler bölümünde tüm hizmetler, belediye hizmetleri, şirketler, sık kullanılan hizmetler ve yeni eklenen hizmetler bölümleri yer almaktadır. Bu bölümlerden de işlem yapmak istediğiniz kurum ve kuruluşları bulabilirsiniz.

E Devlet sisteminden bazı işlemleri gerçekleştirebilmek için sisteme giriş yapmanıza gerek kalmazken bazı işlemleri gerçekleştirebilmek için sisteme giriş yapmanız gerekebilir. Bu yüzden E Devlet sistemine giriş yapmanız gereklidir. Ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra sisteme giriş işlemine devam edebilirsiniz. Bu sayfada E Devlet sistemine giriş yolları karşınıza gelecektir. Bu giriş yollarından birisi ile sisteme giriş yapabilirsiniz. E Devlet sistemi ile giriş yolunu seçerseniz eğer giriş sayfasına T.C. kimlik numaranızı ve EDevlet şifrenizi girmeniz gerekecektir. Eğer E Devlet şifrenizi bilmiyorsanız ilk önce şifrenizi almanız gereklidir. E Devlet şifrenizi üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile istediğiniz bir PTT kurumuna giderek 2 TL karşılığında elde edebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra sisteme kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra SGK prim borcu sorgulama işlemi için ana sayfada yer alan E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. Bu bölümden Sosyal Güvenlik Kurumunu bulduktan sonra alt bölümlerinden bağlı olduğunuz kuruma göre işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. SSK ya bağlı olan vatandaşlar 4A hizmetleri bölümü altından Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlarda 4B hizmetleri bölümü altından işlemlerini gerçekleştirebilir.

Yazarlar