Gündem E-Kayıt ile üniversite ön kayıtları artık E-Devlet sisteminde!

E-Kayıt ile üniversite ön kayıtları artık E-Devlet sisteminde!

29.07.2015 - 08:17 | Son Güncellenme:

Tek bir şifre ile tüm işlemlerimizi yapabildiğimiz E-Devlet sistemi hizmetleri hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. E-Kayıt ile üniversite ön kayıtlarınızı E-Devlet sistemi üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Peki ya E-Devlet sistemi üzerinden üniversite kayıtlarınızı nasıl yapacaksınız? E-Kayıt ile ilgili tüm detaylar haberimizde!

E-Kayıt ile üniversite ön kayıtları artık E-Devlet sisteminde

Devletin sanal ortam aracılığı ile direkt olarak vatandaşlara ulaştırmış olduğu ve tüm kamu hizmetlerinin tek bir nokta üzerinden sunulduğu sisteme e-devlet sistemi denilmektedir. Hemen hemen her türlü kamu ile ilgili işleminizi yapabileceğiniz e-devlet sistemi, bir çok alanda hizmet sunmaktadır. Artık, fatura ödemek için ya da vergi borcunuzu öğrenmek için ilgili kuruma kadar gitmenize de gerek kalmamaktadır. Çünkü e-devlet sistemi aracılığı ile, bu gibi işlerinizi sadece internete giriş yaparak gerçekleştirmeniz mümkündür. e-devlet sistemi üzerinden yapabileceğiniz işlemler sadece bununla sınırlı değildir. Örneğin; tapu bilgilerinizi ilgili kuruma kadar gitmeden, sadece e-devlet sistemine giriş yaparak öğrenebileceğiniz gibi, Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci bilgi sistemine yine e-devlet sistemi aracılığı ile giriş yaparak, burada merak ettiklerinizi öğrenebilir ya da kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, e-devlet sistemi aracılığı ile, günlük döviz kurları hakkında bilgi alabilir, araç sorgulama ile plaka sorgulama işlemlerinizi yapabilir, mobil hat sorgulaması yapabilir ve hatta meteoroloji haberlerine ulaşıp üç günlük hava tahminlerini öğrenebilirsiniz. Peki
e-devlet üniversite kayıtları nasıl yapılır? İşte o ayrıntılar...

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

ÜNİVERSİTE E-KAYIT İÇİN TIKLAYINIZ!

e-devlet sistemi aracılığı ile, sadece bir şifre ve T.C kimlik numarası kullanarak bir takım kamu işlemlerinizi yapabilmeniz mümkündür. e-devlet sistemine giriş yapabilmek için ise; e-devlet şifresi, Mobil imza, Elektronik imza ve son olarak, T.C Kimlik Kartı şeklinde düzenlenmiş olan şifre türlerinden birini kullanabilirsiniz. Bu dört şifre türü içinden, en pratik şekilde işlem yapılabilen şifre türü ise, e-devlet şifresidir. e-devlet şifrenizi ise, kimlik kartınız ile birlikte PTT şubesine giderek ve burada yetkili görevliye başvurarak temin edebilirsiniz. Son olarak, e-devlet şifresi için 2 TL ücret ödeyerek, e-devlet şifrenizi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sürekli kendini yenileyen bir sistem olan e-devlet sistemi, son zamanlarda üniversite kayıt işlemleri alanında da hizmet sunmaya başlamıştır. Bu durumda devlet üniversitesinde eğitim gören öğrenciler, kayıt işlemlerini, e-devlet sisteminin bir parçası olan e-kayıt sistemi üzerinden yapabilmektedirler. e-devlet sistemi üzerinden üniversite kayıt işlemleri, YÖK tarafından hizmete sunulan Yükseköğretim Bilgi Sistemi faaliyetleri aracılığı ile, ilk defa bu sene, 32 tane üniversitede çalışmalarına başlamıştır. e-devlet sistemi üzerinden e-kayıt işlemleri için bu sene için belirlenen tarih aralıkları ise, 28 temmuz-5 ağustos şeklindedir. YÖK’ün yapmış olduğu açıklamalara göre, e-devlet sistemi üzerinden yapılan e-kayıt işlemlerini, https://www.turkiye.gov.tr/ web sitesine giriş yaparak gerçekleştirmek mümkündür.

Peki üniversite kayıt işlemlerini e-kayıt sistemi aracılığı ile yapmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izleyeceklerdir? Bu sorunun cevabını şu şekilde yanıtlayabiliriz;

• e-kayıt sistemi aracılığı ile üniversite kaydı yaptırmak için ilk önce, https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapınız.

• Daha sonra, burada yer alan bölümler içinden ‘e-hizmetler' yazan kısma geliniz.

• Sonrasında burada bu bölümün hemen altında yer alan ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığına geliniz.

Haberin Devamı

• Son olarak burada, ilgili tarihlerde faaliyete geçecek olan ‘Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayınız.

Bu şekilde, e-devlet sistemi üzerinden faaliyet gösteren e-kayıt sistemini kullanarak, üniversite kayıt işlemlerinizi yapabilirsiniz.

e-devlet sistemi üzerinde bulunan diğer bazı uygulamaları ise şu şekilde tek tek ele alabiliriz:

• İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri; bu işlemler için önceden notere gitmeniz gerekmekteydi. e-devlet sisteminin gelmesi ile birlikte artık notere gitmenize gerek kalmamaktadır. Eğer mobil imza, e-imza ya da e-devlet şifrenizden bir tanesi mevcut ise bu tür işlmelerinizi artık sistem üzerinden yapabilirsiniz.

• e-devlet Çay-kur Üretici Sorgulama; sistemin kurulması ile birlikte artık ÇAYKUR çay üretici belgesinin var olup olmadığını sistem yardımı ile öğrenebilirisiniz.

• e-devlet DASK Poliçe Sorgulama; deprem poliçenizi sorgulama konusunda sistem size yardımcı olacaktır. DASK kapsamı altında olan ortalama 5.8 milyon evin raporlarına e-devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

• e-eevlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı; sistem ile birlikte artık sürücü belgeniz üzerinde ceza olup olmadığını sorgulatabilirsiniz.

• e-devlet Vergi Borcu Sorgulama; artık vergi borcunuzu e-devlet sistemi yardımı ile öğrenebilirsiniz.

• Muhtaçlık Başvurusu; muhtaçlık konusunda başvurularda da e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı alabilmek içinde önce sisteme başvurmanız gerekmektedir.

• Genel Sağlık Sigortası; genel sağlık sigortası sağlık hizmetlerinden yaralanamayan vatandaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmamaları için kurulmuştur. Hizmetten yararlanmak için sistemi kullanabilirsiniz.

• İşsizlik Ödeneği; bu ödenek hastalığı nedeniyle çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın bu süre zarfında mağdur olmamaları için ödenen ücrettir. Ödemelerin yapılıp yapılmadığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

• Deniz Ruhsat Sorgulama; deniz ruhsat sorgulamı işlemi içinde sistemi kullanabilirsiniz.

• Sevk Edilecek Eğitim Merkezi; askerliğinizi nerede ve ne zaman yapacağınız konusunda merak ettiklerinizide yine sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

• Adres Değişikliği Bildirimi; bu tür işlemlerinizide yine sistem üzerinden kolaylıkla yapabilirisiniz.

• e-devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama; aile hekimininizin kim olduğunu merak ediyorsanız sistem size yardımcı olacaktır.

• e-devlet GSS Tescil Kaydı; genel sağlk sigortasına tescil kaydınızın olup olmadığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

• e-devlet 4A Emeklilik Kesintileri; emekli maaşınız normalden düşük geliyor ise bunun nedenini sistemden öğrenebilirsiniz. Ayrıca emekli maaşınızın oranına bakabilirsiniz. Neden kesinti yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

• 4A Emekli Aylık Bilgisi; emekli aylığı hakkında merak ettiğiniz her şeyi sistem üzerinden öğrenebilir gerekli duyduğunuz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

• 4A Hizmet Dökümü; 4A Hizmet Dökümü sayesinde işe giriş tarihinizi, yatırılan priminizi ve ne kadar prim yatırdığınızı öğrenebilirsiniz.

• 4B Borç Durumu; sistemin borç durumu uygulaması ile ne kadar borcunuzun olduğunu öğrenebilirsiniz

• 4B Emekli Aylığı Kesintileri; bu uygulama ile BAĞ-KUR emekli aylığında neden kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz.

• 4B Aylık Bilgisi; uygulama bilgilendirme amaçlıdır. Emekli aylığı ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

• 4B Tescil Kaydı; BAĞ-KUR ile ilgili tescil kaydınıza bu uygulamadan ulaşabilirsiniz.

• e-devlet 4C Emekli Aylığı Kesintileri; emekli sandığı ile ilgili alınan maaşlarda neden kesinti yapıldığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

• 4C Emekli Aylık Bilgisi; bilgi amaçlıdır. Emekli sandığı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

• 4C Tescil Kaydı; emekli sandığı ile ilgili tescil kaydınıza bakabilir. Gerekli olan sorgulatmaları yapabilirsiniz.

• e-devlet Bireysel Emeklilik İşlemleri; bireysel emeklilik işlemlerini bu sistem üzerinde rahat ve zorlanmadan kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

• KYK Yurt ve Burs Başvurusu Sorgulama; üniversitelerden öğrenim gören öğrencilerimize sağlanan burs ve yurt imkanlarının sonuçlarını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

e-devlet Şifresi

e-devlet şifrenizi temin edebilmek için, T.C kimlik kartınız ile birlikte, her hangi bir PTT şubesine gitmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra, burada son olarak, 2 TL ücret ödeyip, e-devlet şifrenizi temin edebilirsiniz.

e-devlet Şifremi Unuttum

e-devlet şifrenizi unutmanız halinde, yeni bir e-devlet şifresi almak için, PTT şubesine kimlik kartınız ile birlikte gitmeniz yeterli olacaktır. Fakat bu defa e-devlet şifresi alım işlemleri için 2TL yerine 4 TL ödemeniz gerekecektir. Bir de, e-devlet şifrenizi her unutmanız durumunda, ödemek zorunda olacağınız miktar katlanarak artış gösterecektir.