Gündem Ecza depolarında ilaç denetimi

Ecza depolarında ilaç denetimi

13.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, 645 ilacın piyasada olmadığına dair iddialar üzerine stok olup olmadığını tespit için Türkiye genelinde ecza deposu ile bazı eczanelerde denetim başlattı.

Ecza depolarında ilaç denetimi

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), döviz kurundaki artışa bağlı olarak 645 kalem ilacın piyasada olmadığı iddia edilerek, eczacıların ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada güçlük yaşadığını iddia etmişti. TEB’in iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), “İlaç tedariğinde ve stoklarda sorun yaşanmadığını, ilaca erişimi engelleyen unsurlara da cezai yaptırım uygulanacağını” açıklamıştı. TEB’in ilaca erişim sorununun devam ettiğine yönelik ısrarlı açıklamalarının ardından vatandaşların ilaçlara erişimde sıkıntı yaşamaması ve ilaç tedarikinin kesintisiz sağlanması için TİTCK müfettişleri, ürün denetmenleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince 81 ilde yapılan denetimlere başladı. Türkiye genelindeki ilaç firmaları, ecza depoları ve eczanelere yönelik denetimlerin, bakanlık tarafından daha da sıklaştırıldığına işaret eden TİTCK, denetimlerde ilaç depolarındaki stok durumları kontrol edildiğini, firmalardan istenen belgelerin de incelemeye alındığını belirtti. Eczane denetimlerinde ise öncelikle İlaç Takip Sistemi kayıtları ile eczanelerin stok durumları karşılaştırıldı. Denetim sürecinin tamamlanabilmesi için eczacılardan da bilgi talep edildi.

Haberin Devamı

Artarak devam edecek

TİTCK denetmenleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri denetimlerde, kritik ilaçların bulunup bulunmadığı, İlaç Takip Sistemi ile fiziki stok durumunun uyumlu olup olmadığı, gerekli kayıt ve bildirimlerin zamanında ve tam olarak yapılıp yapılmadığının kontrolünü sağlıyor. Ayrıca hastalara verilen hizmette aksama olup olmadığının, ürünlerin muhafaza koşullarının yeterliliğinin tespiti de yerinde gerçekleştiriliyor. Kurum müfettişlerinin ürün denetmenlerine 81 ildeki denetimlerin artarak devam edeceğini vurgulandı.

Eczacılara uyarı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü personeli, Bağcılar, Güngören ve Esenler ‘de bulunan bazı eczanelerde denetim yaptı. Denetimlerde, eczanelerdeki İTS’ye kayıtlı bazı ilaçların sayısı ve mevcut fiziki stok durumları karşılaştırıldı. İTS kayıtları ile stokları arasında farklılık olduğu tespit edilen eczanelerle ilgili tutanak tutuldu. Eczacılara, “satışını yaptıkları ilaçlara ilişkin İTS bildirimlerini tam ve zamanında yapmaları” uyarısı yaptı.