Gündem Efes, UNESCO listesi için gün sayıyor

Efes, UNESCO listesi için gün sayıyor

16.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Efes Antik Kenti’nin, ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için yapılan çalışmalarda son viraja girildi.

Efes, UNESCO listesi için gün sayıyor

Kent için ‘Alan Yönetim Planı’nın ihalesinin yapıldığını söyleyen İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, “Plan sunulduktan sonra bir engel kalmayacak” dedi.
UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan antik kentin asıl listeye alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı çalışmalarda son noktaya gelindi. UNESCO’ya gönderilen adaylık dosyasında yer alan ve kültürel değerlerin korunması açısından yetersiz bulunan ‘Alan Yönetim Planı’nın, UNESCO’nun istediği ölçütlerde yeniden hazırlanması için gerekli ihale Selçuk Belediyesi tarafından yapıldı. Efes Antik Kenti Alan Yönetim Planı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Selçuk Belediyesi tarafından ortaklaşa hazırlanacağını söyleyen Ediz şunları kaydetti: “Belediye ihaleyi yaptı. Hedefimize ulaşmak için çok küçük bir adımımız kaldı. Dosyayı çok kısa sürede göndermiş olacağız. Ancak kesin tarihi vermek yanlış olur. Kabul edilmesi durumunda Efes, Türkiye’den Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne giren 10. yer olacak. Her yıl 2 milyon turistin ziyaret ettiği Efes’in asıl listeye girmesinin ardından arkeolojik kazılara ve tanıtımına dünya fonu tarafından aktarılacak kaynak artacak.”

Haberin Devamı

Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan Türkiye’deki eserler:

Efes Antik Kenti, Karain Mağarası, Sumela Manastırı, Alahan Manastırı, Aziz Nikolaos Kilisesi, Harran ve Şanlıurfa, Urartular’ın Ahlat Mezarlığı ve Osmanlı Hisarı, Kalesi ve Surları Diyarbakır, Selçuklu Kervansarayları, Konya-Selçuklu Medeniyeti, Alanya, Mardin Kültürel Peyzaj, Bursa ve Cumalıkızık Erken Osmanlı kentsel ve kırsal yerleşim, Selimiye Camii, St.Paul Kilisesi, İshak Paşa Sarayı, Kekova Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı, Arkeolojik Site Afrodisias, Antik Kentler Likya Medeniyeti, Arkeolojik Site Sagalassos, Çatalhöyük, Arkeolojik Site Perge.