Gündem Eğitimde fark yaratan 85 Rum

Eğitimde fark yaratan 85 Rum

22.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. İrini Dimitriyadis, kaleme aldığı ‘1950’den Günümüze Eğitim Hayatımızda Rumlar’ kitabında, Türkiye’de eğitim hayatına yön veren ve ilklere imza atan 85 ismi okuyucuyla buluşturuyor

Eğitimde fark yaratan 85 Rum

Bahçeşehir Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrini Dimitriyadis, Türkiye’de eğitimde ve bilimde yenilikler yaratan, yön veren 85 ismin hayatını ve bilinmeyen yönlerini “1950’den Günümüze Eğitim Hayatımızda Rumlar” kitabında topladı. Kitapta, Türkiye’nin ilk Adli Bilimler Prof. Ersin Abacı Kalfoğlu’ndan, “Felsefenin Kraliçesi” olarak bilinen İonnna Kuçuradi’ye kadar birçok kişinin bilinmeyen yönleri anlatılıyor.

Haberin Devamı

Bakkal Aleko...

Rumların toplumsal yararı olan katkılarının da olduğunu fark ettirmek istediğini söyleyen Prof. Dr. Dimitriyadis, “Nostaljik eski yaşam anlatılarında eski günlerin ‘Bakkal Aleko’ veya ‘Lokantacı Kosta’larından, onların hayatları güzelleştiren unsurlar olduklarından söz edilmeye, ‘Onlar bizim süsümüzdü’ denmeye başlandı. Yunanistan’a turistlik gezilerin artmasıyla bu söylem daha da güçlendi. Bu söylemin ben de yarattığı izlenim, Rumların hayatı güzelleştiren unsurlar olarak algılandıkları, toplumda eşit hakları paylaşan bireyler olarak değerlendirilmedikleriydi.Toplumdaki bu yaklaşım beni biraz rahatsız ediyordu. İlkler yaratan Rumlardan söz edilmiyordu” diyor.

Dimitriyadis, 3 yıl süren kitap çalışmasında, Rumların farklı alanlarda toplumsal katkılarının da olduğunu fark ettirmek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Abacı’dan Felsefenin Kraliçesi’ne

“Yükseköğretimde fark yaratanlar”, “Ortaöğretimde hayatlara dokunanlar”, “Eğitmenlik dışı görevlerde bulunanlar” ve “Eğitim hayatımızda yeni nesil” olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Eğitim ve kültür alanında katkılar sunan yazar ve müzisyen Panayot Abacı, Stefanos Yerasimos ve Vangelis Kechriotis’e yer verilen kitaptan bazı isimler şöyle:

Yaşamı müzik ve edebiyatla yoğrulmuş bir ‘eski İstanbullu’ Panayot Abacı: “Tüm ömrünü Türkiye’de geçirmiş, kültür köprüsü olmayı başarmış bir kişi. İstanbul Şehir Orkestrası ve Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda yıllarca viyola çalan, 50 yıldan uzun bir süre Orkestra Dergisi’ni sürdüren Abacı, çok önemli edebi eserlerin çift yönlü çevirisini yapmış, iki ülke arasında tiyatro buluşmaları düzenleyen bir isimdi. Bu çalışmalarıyla Türk edebiyatını Yunanlılara, Yunan edebiyatını da Türklere tanıtan isim olmuştu.

Kardiyolojide öncü bir isim Damyanos Danopulos: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Danopulos, 1961’de dünyada yeni geliştirilmiş olan Ross ve Brockenbrough yöntemini kullanarak Türkiye’de ilk kez kalbin sol tarafına kateter uygulaması yapan isim. Türkiye’den 1980’de gittiği ABD’de 90 yaşına kadar hasta bakmaya devam etti. Hâlâ yaşamını ABD’de sürdürüyor.

Haberin Devamı

Felsefenin Kraliçesi İonna Kuçuradi: İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten sonra 1968’de Hacettepe Üniversitesi’ne atanan ve 2003’e kadar felsefe bölümü başkanlığını yürüten Kuçuradi, 2009’dan beri Maltepe Üniversitesi Unesco Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü sahibi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan Hakları Anabilim Dalı Başkanı. “Felsefenin Kraliçesi” olarak anılan Kuçuradi için UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Pierre Sane “Dünya Felsefe Gününün Anası” tanımlamasını yapmıştı.

Türkiye’nin İlk Adli Bilimler Profesörü Ersi Abacı Kalfoğlu: Mürekkep Testi’nin (Rorshach) Türkiye’deki öncüsü Yani Anastasiadis, topluma mal olmuş bir çevre duayeni Kriton Curi, ilk Rum Kadın Sanat Tarihi Prof. Ave Aleksandru Şarlak gibi eğitime yön veren isimler de detaylarıyla anlatılıyor.