Gündem El Bab’ın tamamına yakını temizlendi

El Bab’ın tamamına yakını temizlendi

24.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Işık, TSK destekli Özgür Suriye Ordusu güçlerinin El Bab’ın tamamına yakınını kontrol altına aldığını ve ilçe merkezine girildiğini söyledi...

El Bab’ın tamamına yakını temizlendi

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İzmir programı kapsamında Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. El Bab’daki mevcut durumla ilgili soru üzerine Bakan Işık şu bilgileri verdi:
“El Bab’a girileli çok oldu biliyorsunuz ama bugün şunu söyleyebiliriz; El Bab’ın tamamına yakını artık kontrol altına alındı, ilçe merkezine de girildi. Şu anda büyük oranda arama tarama faaliyetleri yürütülüyor. Arama tarama faaliyetleri bittiğinde ‘El Bab tamamen DEAŞ unsurlarından temizlenmiştir’ diyeceğiz. Artık fazla bir zamana ihtiyaç kalmadı.”
Rakka operasyonu
Rakka Operasyonu konusundaki planlarla ilgili soru üzerine Işık, Rakka Operasyonu’nun bölgedeki istikrarı ileride tehlikeye atmayacak şekilde, doğru unsurlarla yapılmasının gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Bizim Rakka’yla ilgili temel anlayışımız, Rakka’nın ve diğer bölgelerin özellikle başka bir terör örgütü kullanılarak kurtarılması, DEAŞ’tan temizlenmesi değil o bölge insanlarından oluşan, ileride ‘demografik yapı değişecek’ endişesini doğurmayacak doğru unsurlarla bu operasyonun yapılması. Türkiye’nin tutumu baştan beri açık ve net. Bunu başta ABD olmak üzere tüm koalisyon güçleriyle paylaşıyoruz. İstediğimiz, Rakka Operasyonu’nun PYD/YPG terör unsurlarıyla değil Özgür Suriye Ordusu ve Rakka’nın kendi meskun insanlarından oluşan güçle yapılması. Rakka’nın yüzde 90’ı Arap. Kurtaracak gücün de Araplar’dan ve bölge halkından oluşması gerekiyor. Böyle bir operasyon durumunda koalisyon güçleriyle birlikte gereken desteği vereceğimizi ifade ediyoruz.”
Birliklerin taşınması
Bir gazetecinin, İzmir’de şehir içindeki askeri birliklerin şehir dışına taşınması konusunda bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Işık, bunun çok detaylı bir planlamayla kararının verilmesi gerektiğini dile getirdi. Işık, TSK içinde profesyonel bir kadronun bulunduğunu, bu insanların ailelerinin şehirlere çok uzak bölgelere taşınamayacağını belirterek, “Buna yönelik ciddi planlamalar yapılıyor, bu planlamalar yapıldıktan sonra il il hangi birlik nereye taşınabileceği belli olacak” dedi. Bab kent merkezinin kontrolünün şimdi muhaliflerde olduğunu belirten ÖSO’nun saha komutanlarından Ahmed el-Şahabi, “Mayın ve patlayıcılardan dolayı kontrolü bir şekilde ilerliyoruz” diye konuştu. Operasyonların bir haftadır merkezde sürdüğünü aktaran askeri kaynaklar da, “Arama/tarama faaliyetleri meşakkatlidir ve her an her şey olabilir. Ele geçirmek bir binaya bayrak dikmekle olmaz” ifadelerini kullandı.

1 asker yaralandı

Fırat Kalkanı Harekatı’nın sürdürüldüğü Suriye’nin El Bab bölgesinde 1 Türk ve 10 ÖSO askeri yaralandı. Ayrıntısı bilinmeyen olayda yaralanan askerler, araçlarla sınır hattına getirildi ve ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Acil serviste tedaviye alınan Türk askeri ve ÖSO üyelerinin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. l DHA