Gündem ‘Elektronik kelepçe’ hayatları kurtarıyor

‘Elektronik kelepçe’ hayatları kurtarıyor

12.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadına şiddet uygulayan kişilere takılan elektronik kelepçeler, 7 gün 24 saat izleniyor. Uygulamayla çok sayıda kadın cinayetinin önüne geçildiği belirtildi

‘Elektronik kelepçe’ hayatları kurtarıyor

Namık Durukan - Kadına yönelik şiddetin engellenmesine yönelik yurt genelinde başlatılan elektronik kelepçe uygulamasından olumlu sonuçlar alınıyor. Kelepçe takılan kişiler, İzleme Komisyonu tarafından 7/24 aralıksız takip edilirken, uygulama ile ölümlerin önüne geçildi. TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu Başkanı AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Elektronik İzleme Merkezi’nde yurt genelinde şu an 214 vakanın takibinin yapıldığını belirterek, “sadece 43 ilde 197 vaka var” dedi. Dört farklı uygulama Uygulamada, “konutun terk edilmemesi amaçlı, belirlenen yerlere gitmekten yasaklanma veya belirli alanların terk edilmesinin engellenmesi amaçlı, alkol kullanımı izlemi ve mağdur koruma amaçlı” dört tür elektronik izleme ünitesi kullanılıyor.

Haberin Devamı

Komisyona bilgi veren Aile Mahkemesi Başkanı Selma Nilhan Tekinalp, elektronik kelepçede Adalet Bakanlığı İzleme Komisyonu’nun sıkı denetim yapmasının mağdurlar için hayat hakkı yarattığını söyledi. Tekinalp, yaptığı sunumda şunları söyledi:

‘Hâkimler imtina ediyor’

“Elektronik kelepçe aynı zamanda telefon görevi de görüyor, haber veriyorlar bir ihlal hâlinde. Bizim için buradaki en büyük sıkıntı tampon bölgenin belirlenmesi. Şu anda çoğu uygulamada mesafe belirlemesi yok, genel belirlemelerle hareket ediyoruz, 400, 500 metre gibi ama bazı ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri) evraklarında mesafe tayini geliyor. Sunum sırasında araya giren Komisyon Başkanı Çalık, sistemin başarı ile uygulandığını, ancak hâkimlerin elektronik kelepçe kullanımı kararı vermeden imtina ettiğini ifade etti. Komisyonun da bu yönde bir kanaati olduğunu vurgulayan Çalık, eleştirisini “Hâkimlerimize bu konudaki hassasiyetimizi iletmenizi istiyorum. Yani bir canı kurtarırsak, ki tehlikenin ileri boyutta olduğu alanlarda takılıyor bu” sözleriyle dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Nafakayı Devlet ödesin’ önerisi!

Komisyonda dinlenen İstanbul 2 No.lu Barosu Başkanı Gönül Yıldız ise, mevcut durumda değerlendirmeye bağlı karar verilen rehabilitasyon sürecinin şiddet uygulayan herkes için zorunlu tutulmasını istedi. Yıldız, nafaka ödemesi konusunda da şu öneride bulundu: “Kadın, nafaka yükümlüsünden nafakayı alırken aradaki husumet artıyor. Biz nafakayı devlet ödesin, daha sonra nafaka yükümlüsünden kendisi alsın yönünde bir çözüm önerisi sunuyoruz.”

‘Elektronik kelepçe’ hayatları kurtarıyor