Gündem Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama İşlemleri

Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama İşlemleri

23.03.2015 - 14:30 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemlerini internet üzerinden hem şifreli olarak hem de şifresiz olarak yapabilirsiniz. Şifreli ya da şifresiz emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını haberimizde sizler için detaylı olarak anlattık.

Emekli Maaşı Hesaplama ve Sorgulama İşlemleri

Emekli maaşı sorgulama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmadan önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumları ayrı kurumlardı. Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmadan önce vatandaşlar çalıştığı işe göre farklı kurumlara bağlıydı. Vatandaşlar bu kurumlara belli miktarlarda prim ve sigorta ödemektedirler. Bu sigorta ve primler sayesinde bağlı oldukları kurum vatandaşın herhangi bir kaza veya hastane masrafını karşılamaktadır. Ayrıca bu primler ve sigortalar tam ödendiği zaman ve vatandaşın emeklilik yaşı geldiğinde kurum tarafından vatandaş emekli olabilir. Emekli olduğunda ise kurum tarafından vatandaşa emekli maaşı bağlanmaktadır. Bu emekli maaşı ile vatandaş iş hayatı bittikten sonra rahat bir yaşlılık ve emeklilik geçirmektedir. Vatandaşlar emekli olduklarında emekli maaşı sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yapabilmektedirler.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Gelişen internet teknolojisini iyi kullanan kurumlardan bir tanesi de Sosyal Güvenlik Kurumudur. Sosyal Güvenlik Kurumunda yapabileceğimiz bazı işlemleri internet üzerinden online olarak yapabilmekteyiz. Emekli maaşı sorgulama işlemi de bu işlemlerin arasındadır. Emekli maaşı sorgulama işlemi internet üzerinden online olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun bir uygulaması olan E-SGM uygulaması ile şifresiz olarak emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işlemini şifresiz olarak yapabildiğimiz gibi E-Devlet uygulaması ile de emekli maaşı sorgulama işlemini yapabiliriz. Sosyal Güvenlik Kurumu E-Devlet hizmetleri altında yer aldığı için E-Devlet şifresi ile E-Devlet sayfasından emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumunun E-SGM uygulaması ile emekli maaşı sorgulama işlemi için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun E-SGM uygulamasına giriş yapılmalıdır. E-SGM uygulamasında girdikten sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız eğer T.C uyruğunu seçmelisiniz. Kişi bilgisi sorgulama sayfasına T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olduğunuz il, doğum yılınız ve cilt numarası sisteme girildikten sonra son olarak da güvenlik kodunu da sisteme girmelisiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra emekli maaşı sorgulama işlemi için üst tarafta bulunan emekli seçeneği açılmalıdır. Alt tarafında açılan seçeneklerden bağlı olduğunuz kuruma göre emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. SSK kurumuna bağlı vatandaşlar 4A emekli aylığı, Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4B emekli aylığı, emekli sandığı kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4C emekli aylığı seçeneğini seçerek emekli maaşı sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

E-Devlet şifresi ile emekli maaşı sorgulama işlemi için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmalısınız. Sisteme giriş yapmak için E-Devlet şifresine sahip olmalısınız. E-Devlet şifreniz yok ise T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile PTT şubesine giderek 2 TL gibi bir ücret karşılığında E-Devlet şifresine sahip olabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme giriş yapabilmek için sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmelisiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra emekli maaşı sorgulama işlemi için E-Hizmetler arasında Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmalısınız. Sosyal Güvenlik Kurumunun alt seçeneklerinden bağlı olduğunuz kuruma göre emekli maaşı sorguluma işlemini tamamlayabilirsiniz.