Gündem Emniyette Bonzai alarmı

Emniyette Bonzai alarmı

14.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Narkotik polisi, kimyasal maddelerin bitkiler üzerine püskürtülmesiyle elde edilen, bilinç kaybı ve körlüğe neden olan uyuşturucu ‘Bonzai’ ile mücadeleye öncelik verdi...

Emniyette Bonzai alarmı


Yeni nesil uyuşturucu madde olan Bonzai, adını aldığı ağaç yapraklarının yanı sıra her türlü bitkinin üzerine tarım ilaçları, fare zehiri gibi kimyasal maddelerin püskürtülmesi ile elde edilmeye başlandı. Bu durum Narkotik polisini alarma geçirdi.
İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uluslararası uyuşturucu kaçakçılarına yönelik operasyonlarının yanına son dönemlerde Bonzai satıcılarını da ekledi. Narkotik polisi, Türkiye’de kullanımı hızla artmakta olan bu yeni nesil uyuşturucu ile mücadeleye öncelik verdi. 13 Şubat 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile uyuşturucu ve uyarıcı maddeler listesine giren Bonzai, ‘Sentetik Cannanbinoid’ ismi altındaki birçok maddeden oluşuyor. Tamamen kimyasal olan bu maddeler bazı bitkilerin kurutulmuş yapraklarına emdirilerek yapılıyor.
Uluslararası polisiye literatüründe ‘Spice’ adıyla tanımlanan Bonzai, üreteminde sıklıkla kullanılan Bonzai ağacının yaprakları sebebiyle Bonzai adıyla anılıyor. Türkiye’de son yıllarda kullanımı hızla artan Bonzai, herhangi başka bir bitkinin yapraklarının kullanımıyla da üretilebiliyor. Son dönemde tarım ilaçları, fare zehiri gibi kimyasal maddeler de bitkilerin üzerine püskürtülüp, bu bitkilerin ilaçları emmesi sağlanarak Bonzai adıyla piyasaya sürülüyor. Maddenin etkisini artırmak için aseton ve eter de kullanılıyor.

5 ayda 28 kilo yakalandı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir yandan operasyonlarla uyuşturucu tacirleri ile mücadele ediyor, diğer yandan da okullarda uyuşturucu konulu konferanslarla gençleri uyarıyor.
Narkotik polisi, 2014 yılı Ocak-Mayıs ayları arasında uyuşturucu çetelerine karşı düzenlediği operasyonlarda 3’ü kadın, 2’si çocuk olmak üzere 44 zehir tacirini gözaltına aldı. Bu kişilerin piyasaya sürmek istedikleri 28 kilo 248 gram Bonzai, 5 kilo 239 gram eroin, 12 kilo 967 gram esrar maddesi el konularak imha edildi.
Özellikle gençleri hedef alan sokak satıcılarına yönelik aynı dönemde de 83 operasyon düzenlendi. Tobacı olarak tabir edilen 380 kişi gözaltına alındı.
Bu kişilerin gençleri zehirlemek için kullanmak istedikleri yaklaşık 9 kilo toz esrar, 167 kilo 233 gram ot esrar, 9 kilo 118 gram Bonzai, 2 bin 467 adet uyuşturucu hap ele geçirildi.
Operasyonlarda Bonzai üretimi yapılan bir imalathane de bulundu.

Haberin Devamı

Bonzai’nin etkileri
Uzmanlar Bonzai kullanımının önce denge kaybına yol açtığını, ardından bilinç yitimi ve körlük yaşandığını söylüyor. Kullanımının sürmesi ile insanlar cümle kuramaz hale geliyor. Kalp atışları hızlanıyor. Kişi kendisini sık sık rüyada sanmaya başlıyor. Zamanla hareket kabiliyeti azalıyor. Bağımlılarda sürekli ölüyormuş hissi oluyor ve bu süreç kişiyi intihara sürükleyebiliyor.