Gündem Engelli öğrenciye ayrımcılığa ceza

Engelli öğrenciye ayrımcılığa ceza

15.07.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara’da bir ilçede yaşayan H.T. isimli kadın, özel öğretim üçüncü sınıf öğrencisi epilepsi hastası oğlu A.H.Y.T.’nin sabah programında okula devam etmesi halinde sağlık sorunlarında artış meydana geleceğini belirterek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu.

Engelli öğrenciye ayrımcılığa ceza

H.T., özel öğretim öğrencileri için öğlenci programının açılmasını ve beraberinde servis hizmetinin de aynı şekilde sağlanmasını talep etti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okulda ilave öğlenci programının açılmasını uygun gördü. Ancak açılacak bu programa kayıt yaptıracak öğrencilere ise okul servisi tahsis edilmesini “kamu zararına neden olacağını” iddia ederek reddetti. Bunun üzerine H.T., Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu.

Haberin Devamı

‘Yasak ihlal edildi’

Başvuruyu inceleyen TİHEK, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine hükmederek 2 bin Türk Lirası tutarında idari para cezası verdi. Para cezası 6701 sayılı Kanunun 25. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca uyarı cezasına dönüştürüldü. Kararın gerekçesinde, “Üç öğrenci için ayrı bir rehber personel ve ayrı bir servis aracının tahsis edilmesinin ek bir maliyet getireceğinin kabulünün gerektiği, ancak söz konusu maliyetin aşırı ve orantısız bir yük getireceğine dair bir emarenin mevcut olmadığı belirtildi. Eğitim hizmetlerinin engelli öğrencilerin sağlık durumları ile onların sosyal, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının da dikkate alınarak ve çocuğun üstün yararı gözetilerek sunulması gerektiği” vurgulandı.